Hyllning till de bortglömda, del XXIV

Hyllningslistan expanderar vidare, och idag är det en hjälte vars insatser kom att få stor symbolisk betydelse för mänskligheten och dess tekniska möjligheter. Aktionen blev också en viktig del av det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen, en konflikt som USA började dra ifrån i. Trots de insatser han gjorde kom han dock att falla i glömska för den stora allmänheten, varför det är självklart att jag lämnar en plats åt honom på listan för bortglömda hjältar. Idag skänker vi våra gräddnougater till ingen mindre än Michael Collins - astronauten som inte gick på månen.

Ni känner till historien. Kalla kriget kom bland annat att leda till rymdkapplöpning, och det blev en prestigehandling att ha den främsta rymdforskningen. USA trodde sig ligga i ledningen, men spelade alltför defensivt så 1957 tog Sovjet ledningen med 1-0 genom att man skickade upp satelliten Sputnik, varpå amerikanerna försökte svara med en mer offensiv taktik. Inom några månader skickade man upp en egen rymdfarkost, men vid det laget var sovjeterna redo att skicka ut ytterligare en farkost, och denna gång var man så pass uppkäftiga att man slängde in en byracka vid namn Lajka på färden som galant tryckte in 2-0. Det tredje målet serverades 1961 då ryssen Jurij Gagarin blev förste människan i rymden, och matchen tycktes vara avgjord. Men några år senare, år 1969, kom amerikanerna på ett sätt att göra fyra mål i ett, och skickade därför ut rymdfarkosten Apollo 11 och blev första nation med en bemannad farkost på månen, och vann därigenom slaget om rymden. Neil Armstrong, som blev den första människan på månen, blev nationalhjälte. Buzz Aldrin, man nummer 2, skuttade runt lite på månen och blev varmt hyllad. Den tredje personen, Michael Collins, fick sitta kvar i rymdskeppet, dricka lite kaffe och hålla koll på instrumentpanelen en stund,  sen åka hem till Tellus, vinka till den amerikanenska befolkningen och därefter bli bortglömd.

Någon måste ju sköta spåkulan, så varför inte MIchael?

Och där är vi idag. Michael fick inte gå ut ur farkosten. Kanske ville han inte, men det känns mycket ologiskt att åka  hela vägen till månen bara för att sitta inne och dega. Det är litegrann som i Sällskapsresan när svenskar åker på charterresa, går på grisfest och frågar efter svenskt kaffe - då har man liksom missat hela grejen med att åka ut och resa. Samma sak för Michael Collins - om han ändå ska åka hela vägen till månen, då kan man väl lika gärna få gå omkring bland kratrarna?

Förklaringen till att Michael inte gick ur farkosten ligger alltså inte i viljan, utan i att Michael var pilot och kretsade omkring däruppe medan Neil och Buzz skuttade runt i tyngdlöst tillstånd och hade det allmänt skojigt (och blev världskända på kuppen). Neil, som är den absolut mest berömda av astronauterna, klarade dessutom inte ens av att säga sin inövade replik rätt. *  Var är rättvisan i det, liksom?

Nej, Michael var personen som höll samman hela projektet. Han styrde farkosten och hade det övergripande ansvaret för att astronauterna skulle ta sig till och från månen helskinnade, vilket känns som ett betydligt större hjältedåd än att trycka ner en amerikansk flagga i månens mark. Och ändå är det han som är det bortglömda astronauten. Mycket, mycket konstigt. Så nästa gång du tittar upp, kliar dig på bröstet och ylar mot fullmånen i nattljuset, tänk då på Michael Collins - astronauten som inte gick på månen!


Hyllningslistan:
1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask
14. Hjördis - Kvinnonamnet som inte har namnsdag den 4e mars
15. Adam West - Den riktiga Batman med de snygga ögonbrynen
16. Andreas Ravelli - Thomas brorsa som var grym på fotboll men som ingen minns annat än som "Thomas brorsa"
17. Jenny Kallur - Sannas syster som springer skitsnabbt. I onödan?
18. Björn Gustafson - Den riktiga Björn Gustafson som förgyllde barndomen
19. Pigall - Chokladkakan som ingen verkar äta
20. Daniel Baldwin - Den bortglömde och lite fetare Baldwinbrorsan
21. Sian Welch och Wendy Ingraham - Spagettikvinnorna som kröp i mål
22. Monique, Luc, Alain och gonggongkillen - Urfångarna på fortet
23. Lolo (och Lala) - Bollarna som räddar varandra och världen
24. Michael Collins - Astronauten som inte gick på månen


* Dagens historiska godbit : egentligen skulle Neil säga "That's one small step for A man; a giant leap for mankind", vilket alltså betyder ungefär "ett litet steg för en människa, ett jättekliv för mänskligheten".  Problemet var att det där lilla a:et försvann, varpå betydelsen blev något helt annat (typ "ett litet steg för människan, ett jättekliv för människan", alltså bara marginellt bättre än vad Per Gessle kan åstadkomma efter en kvälls hårt jobb i låtskrivarstugan). Det roliga är att Neil själv ständigt förnekat att han sade fel, och även NASA nekade till felsägningen och hävdade att det lilla men ack så viktiga a:et försvann på grund av allt bakgrundsljud. År 2006 gjorde man dock en analys via ett datorprogram för personer med talsvårigheter och kunde bevisa att något slags ljud mellan "for" och "man" faktiskt sagts, men eftersom ljudet bara var 35 ms långt går det inte att bevisa om ordet verkligen var "a".  (kuriosa från Världens historia)

Se själv och avgör - vad säger han egentligen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0