Dagens outfit

Dagens outfit:

Tröja, jeans, strumpor och kalsonger. Hade även på mig en jacka ett tag då jag var utomhus.

Roliga vitsar om en döskalle

Jag är lite fundersam. Jag kollade precis vad folk använder för sökord när de hittar till min blogg. Resultatet blev ganska... intressant. Här är ett axplock över vad folk sökt på för att hitta hit:

"Vuxenblöjor"
"Blogg om vuxenblöjor"
"Modetips"
"att få gå till sängs var förr ett vanligt straff för barn"
"det var förnedrande att behöva gå till sängs"
"angry old lady"
"roliga vitsar om en döskalle ?"
"thomas hjälte"
"david och malin watson"
"hur man målar hjältar"
"http://pluppfisk.webblogg.se"
"Andreas var en tönt"

Jag kan inte låta bli att tycka det är ganska roligt att folk hamnar på just denna sida när man letar efter "roliga vitsar om en döskalle ?". Däremot tror jag inte att personen ifråga blev säkert nöjd med vad han/hon hittade. Och denna fascination för vuxenblöjor förstår jag inte heller, ej heller varför google hänvisade hit efter en sådan sökning, men samtidigt tycker jag att en blogg om vuxenblöjor låter... fascinerande. Sedan kan man också fundera över hur folk egentligen söker. Varför skriva in en hel adress i google, till exempel? Måste ha varit pappa som gjort det.

Och nu, som ett försök till marknadsundersökning och att femdubbla besökarantalet från google - vuxenblöjor!Hyllning till de bortglömda, del XXV

Idag är det jubileum, ty idag skall nummer 25 på listan för bortglömda hjältar avslöjas och hyllas. Denna gång är hjälten någon som många säkerligen stött på i sin barndom, men som av olika skäl aldrig riktigt fått spegla sig i all  den hjälteglans som han faktiskt förtjänar. För som så många andra hjältar är det istället någon annan som får all ära. Kanske kan det vara skönt att slippa hamna i blickfånget och tvingas leva i kändisskap, men å andra sidan känns det dumt att inte hylla hjältedåd åtminstone en gång. Därför ger vi idag all världens gräddnougater till Sixten - katten som räddade fyra getter.

Ni känner till historien, hoppas jag? Petter och hans fyra getter är en barnbok skriven av Einar Norelius som handlar om - just det - gubben Petter och hans fyra olikfärgade getter som tillsammans lever i harmoni i sitt mångkulturella hem någonstans i skogen, som även befolkas av katten Murre Svart. Friden får dock ett abrupt slut när det arga trollet Ludenben ger sig in i matchen. 


För er som missat sagan kan jag lika gärna återge hela berättelsen (kanske med något fel någonstans, men jag tror att det ska stämma hyfsat). Tyvärr tänker jag, av rättighetsskäl, inte scanna in eller visa någon av de vackra illustrationerna, men ha i beaktande att sådana egentligen tillhör varje strof för att göra den tjusiga sagan ännu tjusigare.

Petter och hans fyra getter
I en stuga bodde Petter
med sin katt och fyra getter

Första geten hette Röd
den åt bara smör och bröd.

Andra geten hette Blå.
Den var starkare än två.

Tredje geten hette Gul.
Den var julbock varje jul.

Fjärde geten hette Vit.
Den var känd för sin aptit.


Hela dagen måste Petter
valla sina fyra getter.
Röd och Blå och Gul och Vit
sprang i skogen hit och dit.

Mitt i skogen i en sten
bodde trollet Ludenben.
 Ludenben var alltid arg
 – Alltid hungrig som en varg.

 Petters getter åt han opp,
fastän Petter ropa ”Stopp!"


Hem till stugan gick då Petter
Med sin katt men utan getter.
Många tårar fällde han.
Murre Svart gick av och an.

Mitt i stenen Ludenben
Gned sin mage, log och sken.

Då sa Murre Svart till Petter:
”jag ska rädda våra getter!
Röd och Blå och Gul och Vit
Ska jag genast hämta hit!”

Murre Svart sprang fort som blixten,
Tills han mötte vännen Sixten.
 Båda skrämde Ludenben,
så han råkade i sken.
Utför berget ramla trollet
och gick sönder helt och hållet.

 ”Murre Svart är bra att ha!”
sade alla getterna.
Ludenben fick ont i magen
Hela natten hela dagen.
Men i stugan trallar Petter,
Murre Svart och fyra getter
Slutet gott, allting gott? Ja, på sätt och vis. Getterna kom tillbaka hem till Petter, Ludenben fick sitt rättmätiga straff (magont) och katten Murre Svart hyllades och fick dessutom ett av världshistoriens bästa rim uppkallat efter sig; "Murre Svart är bra att ha, sade alla getterna." (Hade Oldsberg fått bestämma hade han nog snarare kallat rimmet för kattastrof - i dubbel bemärkelse. (det är för övrigt alltid skönt kunna legitimera dåliga ordvitsar genom att hänvisa till honom...))

Men är det riktigt hela sanningen vi ser här? Nej, inte direkt. Det finns en nyckelscen i dramat, som är strax innan berättelsens klimax med Ludenbens fall från berget. Murre Svart hämtar nämligen vännen Sixten, och BÅDA "skrämde Ludenben". Det är med andra ord helt tydligt att Sixten i allra högsta grad bidrog till att rädda getterna, och Petter, från ett fruktansvärt öde. Men vad händer efter räddningsaktionen? Ja, Sixten försvinner, kort och gott. Han försvinner rent fysiskt ut ur berättelsen, och trots sin hjältemodiga insats får han inte ens det minsta tack. Kom igen! Här har han satt sitt eget liv på spel för att rädda dem ur Ludenbens mage, men getterna (och Petter) visar inte det minsta tacksamhet, utan hyllar istället enbart Murre Svart - dessutom med världens bästa rim! Otacksamma getkräk. Det minst man kan få begära är att Sixten åtminstone ska få vara med och dansa ringdans med de andra i slutet, men nejdå, han får återvända till ensamheten ute i vildmarken istället.

Jag tycker inte att någon ytterligare motivering behövs. Det är mer än tydligt att Sixten är en hjälte, men att hans hjältedåd alldeles för ofta glöms bort och förringas. Utan honom hade Ludenben fortfarande gottat sig åt getterna som varit döda i hans mage, och stackars Petter hade suttit ensam i sin stuga och gråtit dagarna i ända. Därför rimmar vi idag vårt bogfläsk till Sixten - Katten som räddade fyra getter!


Hyllningslistan:
1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask
14. Hjördis - Kvinnonamnet som inte har namnsdag den 4e mars
15. Adam West - Den riktiga Batman med de snygga ögonbrynen
16. Andreas Ravelli - Thomas brorsa som var grym på fotboll men som ingen minns annat än som "Thomas brorsa"
17. Jenny Kallur - Sannas syster som springer skitsnabbt. I onödan?
18. Björn Gustafson - Den riktiga Björn Gustafson som förgyllde barndomen
19. Pigall - Chokladkakan som ingen verkar äta
20. Daniel Baldwin - Den bortglömde och lite fetare Baldwinbrorsan
21. Sian Welch och Wendy Ingraham - Spagettikvinnorna som kröp i mål
22. Monique, Luc, Alain och gonggongkillen - Urfångarna på fortet
23. Lolo (och Lala) - Bollarna som räddar varandra och världen
24. Michael Collins - Astronauten som inte gick på månen
25. Sixten - Katten som räddade fyra getter

Till vildingarnas land

För nästan två år sedan publicerade jag ett inlägg där jag bland annat nämnde att Spike Jonze hade påbörjat en filmatisering av Maurice Sendaks fantastiska barnbok Till Vildingarnas Land; en bok som jag hade lyckan och förmånen att komma i kontakt med som barn. Det är en mycket kort, men otroligt stämningsfull bok, som handlar om den lille pojken Max som beter sig illa (exempelvis jagar han sin hund med en gaffel vilket kan tyckas vara lite...udda). Som straff får han gå till sängs utan kvällsmat, och då tar han sin tillflyktsort till fantasins värld - närmare bestämt till Vildingarnas Land.

Hursomhelst. Nu har produktionen kommit en bra bit på väg och i höst (i oktober, om jag inte missminner mig) kommer Where the wild things are (som den heter på engelska) ha premiär.  Mina förväntingar är, milt uttryckt, bland molnen. Det kan förstås bli fiasko, men jag tror att Jonze kan förvalta den här idén på ett bra sätt. Jag hoppas det, i alla fall. Jag förväntar mig verkligen att det är en produktion gjord med hjärtat, till skillnad från exempelvis hafsverken till filmer man hittills gjort av Harry Potter.

För ett tag sedan släpptes trailern till filmen, och... jaa... vad ska man säga? Jag tycker det ser riktigt, riktigt bra ut. Visserligen verkar det lite väl mycket "feel good" över trailern för att jag ska vara riktigt nöjd, eftersom det jag personligen gillade bäst med boken var den mörka och lite dystra stämningen som hela tiden fanns där och gnagde. Litegrann som Pans Labyrinth, mer riktat för yngre år. Men jag är övertygad om att den känslan kommer att finnas i filmen. Jag hoppas på det. Och jag tror det. Men det spelar ingen roll egentligen. Jag tänker sitta bänkad på premiären oavsett.


Charmigt, hjärtskärande och hjärtevärmande på samma gång. Jag kanske är mesig, men jag blir nästan tårögd.

(Nu blev det automatiskt centrerat. Ack så störande. Sorry.)
 För er stackare som inte läst boken, eller för er som av rent nostalgiska skäl är intresserade, rekommenderar jag varmt att kolla på klippet nedan. Där läses själva boken upp samtidigt som bilderna visas. Tyvärr är det verkligen inte samma sak att se klippet på youtube som att få den uppläst av en mycket engagerad mor med förskolelärarutbildning, med barnbokshögläsning som specialitet. Jag hade förmånen att få uppleva just detta, och det ger en helt annan känsla. När vildingarna "rullar sin hemska ögon" kan man nästan känna andan fastna i strupen och rysningarna krypa genom ryggen, trots att man vet att det i slutändan alltid slutar på samma sätt - Max kommer tillbaka och maten är fortfarande varm! Men i brist på annat får klippet nedan duga...Jag drog en vals istället...

Ledsen. Det blev inget dansande i tv igår. Tydligen var det några vänliga själar som tog sig tid att för att se mig dansa rumba i tv vilket jag djupt uppskattade, men tyvärr var det naturligtvis en ren och skär lögn från min sida. Ett aprilskämt.

Så - nej, jag var aldrig med i tv igår. Det skulle krävas väldigt mycket innan jag skulle anmäla mig frivilligt till ett tvprogram, och det skulle förmodligen krävas rena dödshot innan jag skulle dansa i tv. Men som sagt är jag väldigt tacksam till er som ändå stöttade mig mentalt (eller såg det för att få något/någon att skratta åt). Tack ska ni ha!

Jag vet att några gick på skämtet och genomled ett helt avsnitt av Go'kväll, men det spårade i alla fall inte ur som förra årets aprilskämt. Det var iofs väldigt roligt den gången, men det här kändes lite mer oskyldigt.


Som sagt - ett skämt.

RSS 2.0