Sådärja!

Nu har jag Sveriges i särklass snyggaste blogg.



Haha.

Fenomenet Anna Book

Ni vet den här leken "20 frågor"? En person tänker på ett föremål eller en person, medan den andre personen ställer ja&nej-frågor för att försöka ringa in vem det är. "Är det en man?", "Lever personen?", "Är han/hon med i TV?", "Brukar hon ha gröna byxor?" osv. En lek som passar bra under långa bilfärder, till exempel.

För en tid sedan gjorde jag och Sofia denna lek, och av någon outgrundlig anledning tänkte jag på Anna Book. Sofia ringade snabbt in att det var en känd kvinna, men efter det blev det svårt. Vad är hon känd för egentligen? Tjaa, hon lyckades lista ut att hon är sångerska, men särskilt aktiv är hon ju inte. Såvitt jag vet lever hon än idag på sin halv-hit med ABC och möjligen, möjligen lite halvt på sin hemska schlagerlåt som jag inte minns namnet på men var något slags dassigt försök till att efterlikna samba, av något slag. Däremot syns hon väldigt mycket i tv på alla möjliga kanaler, men hon är ingen programledare eller heller något stående inslag. Hon är bara med. Hon gråter ofta ut i media (Idag är hon bland med i Aftonbladet av den anledningen att hon är besviken på att hennes bröst hamnar väldigt mycket i fokus efter att hon frivilligt valt att plastikoperera sig i TV4 Plus. Stackars Anna, vem trodde det?)


Hon gråter inte bara UT i media, hon gråter även bokstavligen I media. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om hur det japanska tv-formatet gör sig illa i svensk kultur, och Anna Book är väl själva sinnebilden för det. Då de japanska programmen som regel går ut på att förnedra deltagarna väljer Anna självklart att vara med  i en svensk version av ett japansk program, vilket får pinsamma konsekvenser. Pinsamma inte nödvändigtvis för aktiviter som att åka rutschkana in i slemmigt vatten iklädd säldräkt, utan för att hon gråter när hon åker ut och för att hon tycker det är så oerhört läskigt. Ännu värre (roligare) blir det dock när hon beskyller Dogge Doggelito för att ha försökt skada henne avsiktligt under en brottningsmatch ungefär 2.20 in i klippet. (Det känns för övrigt som att sparka in öppna dörrar att dra tjockisvitsar angående det faktum att Dogge faktiskt vinner över Anna Book i sumobrottning, så jag låter nog bli.)

Utöver sin sångkarriär har alltså Anna lyckats hanka sig runt i media utan att egentligen ha gjort något. Hon är med i Let's Dance, hon är med i lekprogram på tv, hon är med i debatter, hon är med i plastikkirurgiprogram... hon var till och med med i Solstollarna (!). Hon är med överallt, utan att ha en egentlig anledning att vara det. Detta fascinerar mig. Eller rättare sagt: fascinationen av Anna Book i sig fascinerar mig. Hon är den kvinnliga motsvarigheten av Paolo Roberto, som även han syns/syntes överallt.

Men, dra mig baklänges. Jag gillar dem, båda två.

Var och såg Pablo Francisco...

... på Idunteatern i Umeå ikväll, och vi kan milt sagt säga att det var en märklig upplevelse. Förutom huvudattraktionen var det även fyra ståuppare som hade som uppgift att vara publikuppvärmare. Jag och Sofia hade fått platser som enligt biljetten var "delvis skymda", och när vi väl kom på plats visade sig att vi satt precis bakom ett högt mixerbord. Den schysste ljudkillen hänvisade oss och och de som satt närmast till ett par andra platser, nämligen så nära scenen att jag faktiskt kunde ha fötterna på dem.

Men som alla vet; om man sitter längst fram när galna ståuppare håller låda, finns det en viss risk att de tar in en i showen. Pinsamhetsgrejer deluxe, minst sagt. Och jo, jag och Sofia blev utsatta. Speciellt jag. Jag tänker inte berätta mer om vad som skämtades om, men vi finns numera på internet.

Och varför jag väljer att lägga ut detta offentligt på en blogg för allmän beskådan?
Jag vet faktiskt inte.

15 minutes of shame/fame i alla fall. Och det var en väldigt rolig kväll faktiskt. Trots allt.

Vad ska vi göra med dagens lärdom egentligen?

Okej. Nu är det språkfascisten som talar. Idag ska vi lära oss följande saker:

- Om man gör någon en björntjänst så är det inte bra. Många verkar tro att björntjänst betyder att man gör en stor tjänst, men det är snarare tvärtom. Ordet björntjänst kommer från en fabel där en man blir kompis med en björn. Mannen får senare en fluga på näsan, och björnen vill vara snäll och slår helt enkelt ihjäl både flugan och mannen (två flugor i en smäll, skulle man kunna säga). En björntjänst betyder alltså att man gör något i gott syfte, men att det går snett. (Exempelvis kompisar som inte berättar för idolsökande att de är usla på att sjunga eftersom de inte vill sabba sin kompis självförtroende, och sedan blir den självinsiktslöse stackaren föremål för youtube-sökningar i oviss tid framåt.)
- Det heter "dra alla över en kam". Inte en kant. Hur ska man för övrigt kunna dra någon över en kant, då det uppenbarligen förutsatter att man måste gå över kanten själv först? Knuffa utför en kant hade jag förstått.
- En plastikkirurg lappar ihop människor men vad en plastkirurg gör återstår att se, även om jag tippar på kirurgi av legofigurer.
- Det heter pannkaka, plättar och småplättar. Punkt.
- Om man drar ett resonemang riktigt långt, nästan till det absurda, då hårdrar man det. Man hård-drar alltså inte, som egentligen bara betyder att man drar någon/något hårt.
- Prinsessan Leia i Star Wars heter inte Leila och de som tror det förtjänar att kölhalas.

Leia. Inget annat!


Med det sagt så tycker jag ändå att man får skriva och säga hur mycket fel man vill och fortfarande vara en bra människa. Det var exempelvis först för några veckor sedan som jag insåg att texten i Personal Jesus tydligen inte alls var "Reach out, touch face" som jag ju alltid trott...

Och förresten! Till sist. Det heter näsa. Näääsa. Inte nos.

Hyllning till de bortglömda, del XXVIII och XXIX (blev det där rätt?)

Denna blogg har legat lite i dödsdvala nu en längre tid och förhoppningen är väl att den kommer att återupplivas någorlunda. Vi får se hur det blir med den saken. Jag gör i alla fall ett lätt återupplivningsförsök, och finns det då något bättre sätt att göra det på än genom en hyllning till en bortglömd hjälte? Jo, naturligtvis. Man gör hyllningar till två hjältar.

Även om man är som mig och zappar förbi allt vad reklam heter så är det otroligt svårt att ha missat "Teliapappan". Teliapappan är i sin tur en del av den våg som sköljt över Sverige den senaste tiden: "den dumma familjefadern". Här har reklammakarna nämligen funnit ett kryphål. Allt snack om sneda kroppsideal och sexism och liknande är förstås också en viktig del av kritiken mot reklamfilm, men hårdast drabbad är egentligen familjefadern. Reklammakare har insett värdet av att ha en udda och lite korkad figur i sina reklamfilmer, men man har svårt att göra det fullt ut. Att skämta om etniska minoriteter vore rasistiskt. Man kan heller inte använda dumma kvinnor, då det är kvinnoförnedrande. Man kan inte skämta om förståshandikappade, eftersom det vore att sparka neråt. Man kan inte skämta om folkkära svenskar eller kungahuset, för då får företaget dålig pr. Man kan inte skämta om dumma barn, för det vore nesligt. Och man kan inte skämta om Shredder, för han är en cool kille som förtjänar respekt. Familjefäder däremot, de SKA man tycka är lite pinsamma. De är något som de allra flesta kan relatera till och det är absolut "okej" att driva med familjefadern. Om tvätten inte blir ren är det faderns fel, eftersom han är tekniskt inkompetent och inte klarar av att dosera rätt (och dessutom är det ju egentligen kvinnans uppgift att tvätta så tur att hon är där i närheten och kan styra upp misären genom att använda det senaste tvättmedlet som inte kladdar).



Det finns massor av exempel på korkade familjefäder i reklamfilmer. Jag har tidigare skrivit om David Waldfogel och hans Bauhausreklam är ett typexempel på hur familjefäderna beter sig i reklamfilm. Jag tycker det känns spännande att tänka på hur det hade låtit om det istället var hans fru i bakgrunden som skämde ut sig och se hur herr Waldfogel skämdes i bakgrunden, men låt vara för det.

Men, för att återgå till Teliapappan, för det var trots allt dit jag ville komma. Han har nått något av en ikonstatus i reklamvärlden. Ja inte bara i reklamvärlden egentligen, utan han (och möjligen ICA-stig) är ju rent av mer kända än valfri dokusåpadeltagare, och det vill inte säga särskilt lite i denna konstiga värld. Men har vi inte glömt något nu? Jo, klart vi har. Teliapappan är nämligen bara en vidareutveckling av... just det, den första Teliapappan!

Kommer ni ihåg honom? Teliapappan i slutet av 90-talet, en reklamfilm som kopierat konceptet från Svensson Svensson och placerat familjefadern som en komisk klantskalle. Naturligtvis var han inte först, men han är ändå en viktig kugge för familjefaderns fördummande i reklamvärlden.

 

Denna hyllning till bortglömda hjältar är därför tudelad. Dels vill jag hylla den första teliapappan, helt enkelt eftersom han blivit bortglömd och ersatt av den nyare, torrare och kanske lite mer trovärdiga svenssonpappan. Även om originalteliapappan alltså var en del av hela fördumningsprocessen så har han glömts bort någonstans på vägen,  trots att han gjorde ett (får man väl ändå påstå) bra jobb. Dels vill jag skicka ut en hyllning till alla familjefäder där ute. Ni är uppskattade, även om ni fördummas i tvrutan. Men se det inte som ett hån mot er. Se det istället som att ni är de som är bäst lämpade för att ta smällen. Genom ert hjältemod låter ni reklammakarna göra reklamfilmer som inte trycker ner andra, eftersom ni skyddar samtliga.

Så teliapappan och ni andra pappor: låt er hyllas i hjälteglansen! Idag är er dag!


Hyllningslistan:
1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask
14. Hjördis - Kvinnonamnet som inte har namnsdag den 4e mars
15. Adam West - Den riktiga Batman med de snygga ögonbrynen
16. Andreas Ravelli - Thomas brorsa som var grym på fotboll men som ingen minns annat än som "Thomas brorsa"
17. Jenny Kallur - Sannas syster som springer skitsnabbt. I onödan?
18. Björn Gustafson - Den riktiga Björn Gustafson som förgyllde barndomen
19. Pigall - Chokladkakan som ingen verkar äta
20. Daniel Baldwin - Den bortglömde och lite fetare Baldwinbrorsan
21. Sian Welch och Wendy Ingraham - Spagettikvinnorna som kröp i mål
22. Monique, Luc, Alain och gonggongkillen - Urfångarna på fortet
23. Lolo (och Lala) - Bollarna som räddar varandra och världen
24. Michael Collins - Astronauten som inte gick på månen
25. Sixten - Katten som räddade fyra getter
26. Katrin - Toaletthjälten
27. Hönsmammorna - De som offrade leken för att vara ond.
28. Orginalteliapappan - Teliapappan som glömts bort
29. Familjefäder - En mycket viktig del av samhället men som fördummats i tvns värld

RSS 2.0