Onda tomtar

I min blogg har jag tidigare skrivit om den så kallade Nyvallstomten, det vill säga den ondaste julgranstomte jag någonsin sett med egna ögon. När jag idag såg rubriken "Mystisk tomte håller stad i skräck. Här fångas den på film i Argentina" på Aftonbladet, tänkte jag direkt att det måste vara Nyvallstomten som på något sätt tagit sig över till Argentina. Eller kan det vara så att det finns fler onda tomtar?

Nedan finns bildbevis för att händelsen om den lilla tomten som springer omkring och kastar sten och skrämmer slag på befolkningen är helt och hållet sann:


Eller, nåja. Det faktum att Aftonbladet inte på något sätt säger var filmen är inspelad eller när det skedde väcker ju förstås källkritiska tankar. När det sedan visar sig att tidningen En ding ding värld The Sun publicerade denna "nyhet" redan 11e mars 2008 blir det förstås ännu mer intressant att Aftonbladet publicerar det som en dagsfärsk nyhet. Sen kan man förstås också hävda att det inte finns onda tomtar, om man nu är lagd åt det skeptiska och lite tråkiga hållet, men det är inget trovärdigt argument utan bara ett löst påstående.

Så hur ska vi tolka det här? Vad är det för liten ligisttomte som sprider skräck i den lilla byn i Argentina genom att springa i sidled? Är det någon som stött på (stött påå, inte stött på... eller i och för sig, det vore ju ännu mer intressant?) en elak, stenkastande tomte som vet mer? Finns det onda tomtar även här i Sverige?


Kvinnor och fotboll

Ni som känner mig vet hur mycket jag uppskattar det fenomala programmet Ring P1, vilket jag också berört i ett gammalt inlägg. Inlägget har några år på nacken, men min fascination för programmet har bara stigit ännu mer, även om jag tyvärr sällan tar mig tid att lyssna på det. Häromdagen var det en viss Rolf Sjögren som ringde in och hade åsikter kring det pågående fotbolls-VM. Medan många i Sverige gläds åt framgångarna som damlaget bidragit med väljer Rolf en lite mer bitter approach. Lyssna själva 26.30 in i klippet:



Visst är han övertygande i sin retorik? Framförallt gillar jag delen där han använder sin ålder som en sorts auktoritetsmarkör för att visa att han minsann vet vad han pratar om: "Jag fyller just idag 63 år va, och har suttit många år på uteserveringar i Stockholm och tittat på unga attraktiva damer med kortbyxor och korta kjolar...". Han har också en del intressanta resonemang om att kvinnor är sämre på fotboll, bland annat eftersom de har sämre knän, har bröst och kan få bröstcancer. Men tro inte mig på orden. Lyssna själv, övertygas och fascineras.

Annars kan man ju ta en helt annan vinkel på hela frågan. Visst är det härligt att massmedia överöser oss med nyktra, objektiva och sakliga perspektiv på aktuella händelser?

Eller så kan vi se matchen ikväll, förhoppningsvis glädjas åt en vinst, och ta det för vad det är. Fotboll.

RSS 2.0