Det går bra nu

Det är VM i ishockey och semifinal mellan Sverige-Tjeckien. Det är periodpaus. TV6  har bjudit n den svenske rapparen/hiphoparen Petter i studion för att höra vad han tycker om matchen.
Frågor på det?

Känn ingen sorg för mig Sonic Gärdestad

Ta först och lyssna på första 20 sekundrarna av Ted Gärdestads För Kärlekens Skull:... och sen lyssnar ni en stund på denna låt från Sonic på Sega Master System...... och går därefter raskt vidare till refrängen i introsången till den gamla 90-talsserien Huset Fullt (typ 40 sekunder in i klippet)...... för att sedan avsluta med lite Håkan (spola förbi första minuten).
Är det bara jag som tycker mig finna ett kusligt samband mellan låtarna i melodislingan?... och frågar du mig är Soniclåten bäst.

Att använda blinkers

Min hemort Piteå är en mysig liten stad som jag har mycket gott att säga om. Det finns däremot ett litet aber med Piteå, eller kanske snarare med pitebor - vi/de kan inte använda blinkers.*

Det finns alltså något på bilar som heter blinkers. (Eller än mer korrekt: körriktningsvisare.) Dessa använder man för att visa sina medtrafikanter vart någonstans man är på väg. Om man ska svänga vänster i en korsning eller avtagsväg ska man alltså blinka vänster. Vänster, alltså. Inte höger. Vänster. Och med blinka menar jag använda blinkers. Blinkers. Inte bara blinka med ögonen. Och till vänster fortfarande. Vänster. Om man istället ska svänga höger blinkar man till höger. Höger.

Blinkers ska man använda i god tid innan korsningen för att medtrafikanterna ska veta vart man ska. Om en bilist väntar på att få köra ut i en korsning brukar det också vara uppskattat från denne om man blinkar i god tid, eftersom den bilisten, i vetskap om att du ska svänga, då vågar köra ut på vägen. Jag är inte en av dem, men vissa personer uppskattar däremot den goda stunden med ro som infinner sig då de står och väntar i vad som känns i en evighet för att få köra ut på vägen, bara för att i sista sekund märka att bilen de väntar på faktiskt tänkt svänga av i korsningen.

Just detta händer väldigt ofta i Piteå, staden där man alltså inte använder blinkers. Om man mot förmodan ändå använder blinkers så gör man det i samma sekund som man svänger, det vill säga den klassiska "hålla-ut-pekfingret-på-ratten-då-man-svänger-metoden". Den går helt enkelt ut på att man håller ut ett finger så att blinkersen** slås igång i själva svängen.


Oj, det här blev inte alls som jag tänkte mig. *** Ursäkta den tråkiga blinkersläsningen, men jag antar att behövde få ur mig det så jag inte blir ännu en i raden som skriver insändare i lokaltidningen som uppmanar folk om att använda blinkers. Inledningsvis var syftet egentligen bara att poängtera att pitebor, som ju redan har problem med att köra bil, även straffas av att ha en vimsig trafikplanering. Eller straffas och straffas förresten; belönas kanske är mer rätt ord i sammanhanget? Fördelen är nämligen att man kan krocka precis som man vill och ändå få alla kostnader täckta, eftersom ingen vet vilka regler som egentligen gäller. Nu har vi pitebor dessutom fått erkännande av en nationstäckande skvallertidning på grund av detta. Stort! Frågan är dock varför inte någon i kommunen bara kan bestämma vad som ska gälla och sätta upp en tydlig skylt?

Typexempel på hur lätt blir bara man sätter upp en skylt. Bilden visar skylten på en vulkan i Nya Zeeland, vid det enkla namnet Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Av någon anledning förkortar lokalbefolkningen namnet till "Taumata". Undrar varför.


* Till pitebornas försvar kan ett undantag tilläggas. Detta undantag är på vintrarna, förstås, då det snarare är vi pitebor som faktiskt kan köra bil. Ni från "södra Sverige" - nej, man kan inte köra lika fort när det är snö eller is på vägen och skylla på dålig snöröjning. Man måste:
1. Anpassa körningen efter underlag
2. Skifta till vinterdäck
3. Komma ihåg att det snöar varje år. Bli inte lika förvånade varenda gång.

** Blinkersen? Alltså... vad heter blinkers i bestämd form?

*** Inlägget är egentligen bara en ursäkt att få göra annat än examensarbete. Därav dålig svenska, ostrukerat sammanhang och allmänt kasst inlägg i sin helhet.

RSS 2.0