Därför respekterar jag inte Per Gessle som artist.

Detta inlägg är helt tillägnat mitt agg mot den vandrande sommarpinan Per Gessle, vars sommarhit år 2007 tack och lov inte riktigt slagit igenom. Men sommar efter sommar har han förpestat vår (min) tillvaro med sina ofantligt tråkiga sommarlåtar, och jag kan inte för mitt liv förstå varför folk tycker han är så otroligt bra? Därför tänker jag nu, i motsats till mina hyllningar till bortglömda hjältar, tillägna ett helt inlägg till att försöka förklara och övertyga er läsare om varför Per Gessle är en fjant, helt enkelt. Något bättre ord kan jag inte hitta. Så - här är anledningarna:

1. Hans sångtexter är helt enkelt så banala att engelska klassiska klyschfraser som exempelvis "fly high in the sky" eller valfri låt med Da Buzz och liknande känns som den djupaste poesin av Kafka. Ingen annan än Gessle kan få meningar som "Det är tuffa tider för en del, för drömmare" att faktiskt "rimma".  Jag behöver egentligen inte motivera mig i övrigt så jag tänkte låta den här texten tala för sig själv:

Ingenting är som det ska,

likadant från dag till dag

Allting följer samma mönster,

ser på stan ifrån mitt fönster

Människor på rad i kö

Äta, jobba, sova, dö


Jag går och fiskar (Ohh, ohh, ohh)

Och tar en tyst minut

Åker ut, ut och fiskar (Ohh, ohh, ohh)

En chans att andas in, andas ut


När man läser filosofer,

letar mellan gamla strofer

Tror man det var annorlunda,

16 17 18 hundra

Icke så, mitt hjärta svider,

samma sak i alla tider


Jag går och fiskar (Ohh, ohh, ohh)

Och tar en tyst minut

Åker ut, ut och fiskar (Ohh, ohh, ohh)

Min chans att andas in,

andas ut


Andas ut

Ohh


Ingenting är som det ska,

likadant från dag till dag

Alla säljer samma tjänster,

människor till höger, vänster

Jag kan bara så ett frö,

ge ett råd: ta ditt spö


Låt oss gå och fiska (Ohh, ohh, ohh)

Och ta en tyst minut

Låt oss fiska, fiska fiskar (Ohh, ohh, ohh)

Din chans att andas ut

Jag går och fiskar (Ohh, ohh, ohh)

Och tar en tyst minut

Åker ut, ut och fiskar (Ohh, ohh, ohh)

En chans att andas in, andas ut

Jag går och fiskar

Går och fiskar

Jag går, jag går, jag går och fiskar


(Kan dock inte låta bli att kommentera lite... för vem i hela Moskosel kan, förutom Gessle, komma ostraffat undan med en sån skitrad som "Låt oss fiska, fiska fiskar"? Dessutom har han, som socker på hallonet på grädden på moset till köttbullarna, återanvänt (exakt?) samma "ohh, ooh, ohh" från hiten "Sommartider", som egentligen låter nästan likadant och har minst lika banal text. Vi kör på samma vinnande koncept tills publiken märker det, va?)

2. Han har genom sin hemska frisyr (se en mild variant nedan) fått flertalet ungdomar och vuxna (!!!) att luras in på det så kallade grävlingsmodet. Detta har i sin tur lett till att efterfrågan på grävlingsperuker och grävlingsmössor ökat lavinartat sen genombrottet på 80-talet med Gyllene Tider, och alla vet att förhållandena för djuren på grävlingsfarmar inte är bra! I trånga burar trängs de ihop, får bara äta skorpor och vatten och tvingas lyssna på Gessle-hits dagarna i ända. Djurplågeri, enbart för modeindustrins skull. Är det det vi vill ha!? Bojkott, nu!

image48
Tänk dig honom med schmööör på! Men visst ser ena ögat större ut? Kanske så han hypnotiserar skivköparna?

3. Gessle börjar, i min mening, skjuta sig själv i foten när han börjar lägga sig i fildelningsdebatten. Gessle har som bekant haft många stora succéer på nacken, med Gyllene Tider, Roxette och även solo. Detta har genererat rejäla summor, men mycket vill ha mer, och han är en av de som går längst fram i ledet av de artister som vill motverka fildelningen av musik. Han tycker helt enkelt att artisterna måste tjäna pengar på sin musik. Och det måste man ju givetvis ha förståelse för, men när han själv redan äger okänt antal miljoner och ändå säljer som smör smälter på Rhodos på grund av sina fördömda sommarhits, trots fildelningen, tycker jag att han är den sista personen som drabbas av fildelningen. Men det må vara - klart han får vilja tjäna mer pengar, inget jättekonstigt med det egentligen. Det som DÄREMOT sticker i mina ögon är att han själv erkänt att han "snott" 9000 låtar från internet och gett till sina musikkollegor, men det var visst helt i linje med vad som han själv tycker är okej? Jag vet att jag beter mig som en gnällig pensionär som klagar på mopedisterna som kör runt i kvarteret efter 22.30 en vardag, men det är ändå dubbelmoral. Vet hut!

4. Rösten! Herregud, rösten! Det funkar ganska bra så länge man bara trallar med, men börjar man att faktiskt LYSSNA på hans hesiga, raspiga och lätt omogna röst som inte heller är speciellt tonsäker  blir det genast jobbigt. Att han låter som en förvuxen 14-åring går inte att missa, och när textraderna om "fiska fiskar" sjungs förstärks detta, helt klart. Detta gör också att ett obehagligt pedofiltema, eller kanske snarare ett tema om småpojkar vill ha sexuellt umgänge, kan utrönas exempelvis i den läskiga låten "Jag tycker om när du tar på mig". Huvva!

5. Det faktum att Sofia tycker (tyckte?) att Per Gessle en gång i tiden (fortfarande?) är snygg gör mig kanske inte svartsjuk, men åtminstone illa till mods. Vad har hon för smak egentligen? Sen skulle hon välja Ronaldhino framför Beckham som andra tjejer antagligen skulle ha gjort, och även om jag gillar Ronaldhino betydligt bättre vill jag inte påstå att han ser sådår jättevacker ut, och därför börjar jag ifrågasätta hennes killsmak. Detta sätter mig förstås i en något svår sits - vad ser hon i mig, egentligen? Hon är uppenbarligen knäpp i huvudet, och det är förstås ett argument för mig att göra slut ; ingen vill vara tillsammans med en knäppskalle heller. Men jag tror jag håller mig till henne ett tag till...

6. Gessle - namnet! Vad är det för namn egentligen? Låter som Hässleholm fast i förkortad form? Fast egentligen är det kanske coolt och unikt när jag tänker på det. Vi stryker den här punkten. Marklund, liksom, hallå?  Vad har jag att säga till om?

7. Som ett mjältbrandsbrev på posten kommer Gessle alltid just på somrarna, denna årstid som jag egentligen håller väldigt högt. Varför måste han förpesta just denna? Det vore bättre om han kom med en hit varje år under oktober månad eller något, för då skulle jag inte märka det. Eftersom jag har utomhusarbete och klipper gräs på somrarna och därför ofta lyssnar på radio, är det svårt att undgå äcklet (förutom i år då, då hans "Händiga man" inte riktigt gick hem i stugorna, förmodligen på grund av den hårda konkurrensen av den oemotståndlige och mycket händige äktenskapsrisken Ernst Kirchsteiger).  
image51
         Att tro att Gessle, eller överhuvudtaget någon, har en chans mot händige Ernst, är helt enkelt befängt...


Och det finns så mycket mer jag stör mig på hos honom som artist. Men på grund av utrymme och för att jag vill få er att tro att jag vettigare saker att göra i mitt liv nöjer jag mig med dessa punkter. Däremot vill jag poängtera att Gessle säkert är en mycket hyvvens kille som privatperson. Jag har inget emot honom alls på det sättet, och han tar säkert betydligt mycket bättre hand om sig själv och sin fru och barn än andra artister, så all heder åt honom! Och enligt Sofia, som haft honom som gäst på hotellet, verkar han trevlig också. Det är som artisten Per Gessle mina taggar sticker ut. Ville bara klargöra detta.

Kommentarer
Postat av: Anna

Haha! =)

2007-07-23 @ 21:20:35
Postat av: per gessle

jag är mest nöjd med det här:
när man står breVE
som en drömmaRE

2007-07-24 @ 21:41:53
Postat av: Tomas

Per: Trevligt med finbesök. Och självklart ska du vara nöjd med den strofen; helt klart bara ett geni som kan åstadkomma något så vackert.

2007-07-25 @ 17:56:33
Postat av: Suffe

Jag ÄR inte kär i Per Gessle...jag VAR.
Lina var värre, för hon var kär i Tommy Nilsson och sa att hon skulle gifta sig med honom när hans fru dog. :D
Puss sötmask!

2007-07-28 @ 14:50:09
Postat av: ak

Jag måste säga att det här inlägget hade motsatt effekt på mig. Från att som du tycka att Gessle är en stor fjant har jag nu börjat inse det geniala i hans person. Och jag menar: "fiska, fiska fiskar" - hur bra är inte det egentligen??

2007-07-31 @ 08:40:44
URL: http://akis.blogg.se
Postat av: Tomas

Sofia: Så nu erkänner du att du var kär i Gessle alltså, trots att jag inte ens sagt att du var kär utan bara påstått att du tyckte han var snygg? Nu vet jag inte vad jag ska tro..! :O Men Tommy Nilsson däremot, det är en redig karl det! Lina har koll på läget!
ak: Du har på ett sätt en poäng - bara ett geni kan lyckas med hedern i behåll av en sån sak. Men genier är ofta galningar också. Men smaken är som baken - hårig - och du får naturligtvis tycka som du vill (och brinna i helvetet för din åsikt så småningom!)

2007-07-31 @ 23:33:11
Postat av: Hasse

Lördag den 11 augusti när jag läste dina rader om Per Gessle hade Google en annons, ovanför din rubrik - "Därför respekterar jag inte Per Gessle som artist"- gissa vad? Jo, -
Per Gessles nya CD
Köp "En händig man" på Megastone
Snabb leverans - lågt pris
Ironiskt eller hur? Ha det bra!

2007-08-11 @ 22:03:25
Postat av: Emma

Asså? Varför är du å hackar på världens underbaraste person som inte ens har gjort dej nått? Du är som alla andra s.k. "gessle hatare".. alltså.. avundsjuk som faan! Sluta för i helvete!
Ha det sämst!

2007-09-25 @ 17:25:35
URL: http://hejbest.blogg.se
Postat av: aasaasad

Jag är ett stort fan av Gessle och jag tycker att han är en jätte bra artist, men en grej fattar jag inte, om du nu tycker att Gessle är så dålig, varför lägger du då ner din tid på att skriva om honom för? Om du inte gillar honom, varför inte bara skita i honom, istället för att lägga ner din tid på att skriva massa skit om honom?? du är nog bara avis. Det tog dig nog en stund att skriva det där, i stället kunde du ha gjort något som du tycker om eller?? :S hmm..

2007-09-25 @ 17:27:14
Postat av: Tomas

Hasse: Ironiskt och ironiskt vet jag inte. Det är snarare ett bevis på vilken oerhörd makt herr Gessle besitter.
Emma och aasaasad: Jag utgår ifrån att ni är kompisar eller samma person så jag svarar på er båda.
1. Jag hackar inte på Gessle som person. Däremot hackar jag på honom som "musikperson". Jag ger helt enkelt min personliga åsikt om varför jag INTE tycker att han är en bra artist, och ger argument för det.
2. Jag tycker det är roligt att "skriva skit" om honom just för att han, i mitt tycke, är tämligen usel. Så jag gjorde ju faktiskt något som jag tyckte om, eller hur?
3. Alla har rätt att tycka vad de vill. Precis som ni skriver att ni tycker om honom, får jag skriva motsatsen.
4. Nej, jag är inte speciellt avundsjuk på Per Gessle, tyvärr. Det skulle väl vara hans pengar då. Eller hans frisyr. Annars är jag rätt nöjd med att vara mig själv.

2007-09-26 @ 17:16:26
Postat av: Emma

Tomas: Ja, vi är kompisar men vi är inte samma person. Jag heter Emma och hon heter Thina, såå.. inte samma.. Varför skriva skit om han och inte nån annan? Ja precis, du är avundsjuk på hans pengar. Är du avundsjuk på hans frisyr? Du skriver helt enkelt skit om han för att det är kul att för att du är avundsjuk. Skriv något intressant istället.

2007-09-26 @ 20:43:41
URL: http://hejbest.blogg.se
Postat av: Malin

"Låt oss fiska fiskar" kanske är en tråkig låtrad men faan vad det låter bra i låten, många håller med mig hoppas jag! Skrive bättre låtar själv!

2007-09-26 @ 20:50:59
URL: http://mallona.blogg.se
Postat av: Tomas

Malin: Jag kan inte skriva låtar. Per Gessle kan inte heller skriva låtar. Jag låter bli. Per Gessle låter inte bli. Det är skillnaden mellan oss. Och frisyren då.
Emma: Jag skriver "skit" om just honom för att jag ogillar honom som musiker. Varför jag inte skrivit om någon annan är för att jag gillar andra. Om det jag skriver är intressant eller inte låter jag vara osagt, men det faktum att du blir så upprörd är åtminstone en effekt av mitt skrivande, så helt ointressant kan det ju inte ha varit. Du läste det ju. Faktiskt.

2007-09-28 @ 16:04:54
Postat av: Emma

Alltså.. du är ju helt... Hjälp! Per kan skriva låtar, om han inte kunde så skulle han nog inte göra det. Om du tycker att han är så himla sämst..!?, hur kan ha miljoner fans då?

2007-09-29 @ 12:53:35
URL: http://hejbest.blogg.se
Postat av: Tomas

Jag tyckte inte sådär jättemycket om Hitler heller, och han hade ganska många miljoner tyska fans på sin sida trots det.
På samma sätt är det med Per Gessle. Att jag ogillar honom innebär inte att det finns många (knasbollar, i mitt tycke) som gillar honom. Det innebär enbart att jag inte gillar honom. Jag har aldrig nekat till att Per Gessle är framgångsrik - det enda jag nekar till är att jag skulle gilla honom som artist. Att vara framgångsrik är faktiskt inte nödvändigtvis samma sak som att vara bra. (läs: Basshunter)

2007-09-29 @ 13:51:53
Postat av: Emma

Nej precis, då kan du ju snacka skit om Hitler istället, det får du gärna göra. Men du ska veta att du kränker ner dem som gillar Gessle!

2007-09-29 @ 16:18:59
URL: http://hejbest.blogg.se
Postat av: Tomas

Men isåfall "kränker" jag ju nazisterna för att jag snackar skit om Hitler?
Jag skulle även vilja påstå att mina åsikter i sig knappast är en kränkning. Det är att använda begreppet kränkning felaktigt. Isåfall kan man säga att du kränker oss som ogillar Gessle som artist med dina Gessle-hyllningar, och det inser vi ju båda att det inte är en kränkning.

2007-10-02 @ 17:04:48
Postat av: Emma

Jaså...
Nehe, men vi Gessle älskare kanske tycker det.

2007-10-04 @ 16:37:40
URL: http://hejbest.blogg.se
Postat av: Tomas

Okej, då säger vi så.

2007-10-12 @ 15:36:00
Postat av: roxette <3

håll käft unge, per gessle är fan världens bästa

2008-01-09 @ 20:38:41
Postat av: Tomas

Tihi, vad roligt att se att detta inlägg fortfarande upprör! Det känns som ett stort framsteg. Yes!

2008-01-10 @ 01:17:53
Postat av: lyol

det här är nog fan det roligaste ever. jag älskar att folk blir upprörda. så sött. liknelsen med hitler var nog ändå bäst. tomas, du är kung!

2008-01-10 @ 01:38:36
Postat av: svartamannen

"Alltså.. du är ju helt... Hjälp! Per kan skriva låtar, om han inte kunde så skulle han nog inte göra det. Om du tycker att han är så himla sämst..!?, hur kan ha miljoner fans då?"

Det finns så många fel i den där kommentaren att det riktigt rycker i en.

Bravo Tomas, du har bevisat för mig att det fortfarande finns folk med smak i detta land. Efter att ha sett grammis-galan trodde jag allt hopp var förlorat.

2008-01-10 @ 18:50:18
Postat av: Tomas

lyol: Jag vet inte om liknelsen var "kung", men den kändes åtminstone berättigad.

svartamannen: Haha, ja, jag noterade det också. Det förhöjer gullighetsnivån på det ytterligare.
Och ja, vi är några stycken som jobbar i det tysta. Kul att du är med oss!

2008-01-15 @ 18:46:53
Postat av: feli

Okej, så jag är lite sent ute, men du ska ha kudos för det fläckfria bemötandet av en del kommentarer här. Förgyllde absolut min morgon. Vem skulle inte vara avundsjuk på Gessles frisyr?

2008-03-08 @ 12:25:52
Postat av: Tomas

feli: Jag är också lite sent ute, med tanke på hur gammal din kommentar var, men jag hade helt enkelt inte sett den förrän nu. Men jag tackar!

2008-11-14 @ 17:39:46
Postat av: Erik David

Du är bra, Tomas. Tack. Även om jämförelsen med Ernst var något orättvis (i den aspekten att det är mycket svårt att mäta sig med Sveriges mysigaste man) uppskattar jag den i och med att det blir så mycket lättare att se vilken sorts artistperson Gessle faktiskt är, och hur högt han står i kändisskap jämfört med vad han förtjänar.

2009-12-05 @ 14:37:21
URL: http://www.davidochdavid.com
Postat av: Nina

HAHAHA, det är ju fantastiskt skrivet :)

2010-03-26 @ 12:42:30
URL: http://ninaehlin.blogspot.com
Postat av: Gösta

Vem är per gessle??

2011-06-08 @ 16:39:42
Postat av: PAULINA SCHILLING

HJE GESSLE

JAG VILL TRÄFFA DIG

KRAM PAULINA SCHILLING

2011-06-25 @ 19:24:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0