En hyllning till de bortglömda, del VII

På grund av påtryckningar från vissa håll, har jag känt ett visst tvång behov av att fylla på min lista över bortglömda hjältar. Det ursprungliga syftet var att hylla hjältar som förtjänar att få lite extra uppmärksamhet, kanske just eftersom det är uppmärksamhet de saknat, på grund av att de ofta fått stå i skuggan av någon annan.

Just så är fallet med dagens bortglömde hjälte. Han har flertalet gånger räddat människor i nöd, men det är sällan som just han får några credits för det. Han är alltid först på plats, har helt klart bäst teknik och ser onekligen kompetent ut i sitt ämbete. Men får han någon gång stå i centrum? Njaäe. Jag talar om ingen mindre om Michael Newman, den mustaschprydde livvakten i Baywatch som varit med hur länge som helst men alltid fått stå i skuggan av Hasselhoff, Pamela och de andra snyggingarna, möjligen kanske beroende på att de är snygga och han... ja, hans mustasch når helt enkelt inte Tom Selleck-klass.

image79
Hade bara Newman kommit i tid till fotograferingen hade han säkert fått vara med!


Newman, som alltså heter Newman även i serien (eller ibland "Newmie" när det ska vara lite avslappnat amerikacoolt över det hela), är lite extra tuff och fräsig eftersom han är livvakt på riktigt, och har dessutom jobbat som brandman - även det på riktigt. Till detta ska läggas att han vunnit en Ironman-tävling, så jag känner redan nu hur misslyckad jag är som man i jämförelse med honom. Nåväl.

Redan som tioåring började hans livräddarkarriär, och han var allmänt grym på att simma. När Baywatch började sändas 1989 fick Newman jobbet som teknisk konsult, men han fick även medverka i serien. Eller... typ. När något inträffar på stranden i Baywatch (vilket för övrigt är ett mysterium inte helt olikt Midsomer Murders-problematiken;  i Baywatch sker det olyckor i princip så fort någon badar, på samma sätt som det mördas en person varje vecka i Midsomer, trots att det är ett så litet grevskap och att invånarna snart borde vara utdöda i den takten) är Newman alltid där och hjälper till. Han är alltid på plats, är alltid snabbt ute och han är helt klart den som är bäst på att simma och rädda liv. Men aldrig någonsin får man se momentet före där han står med en kikare och tittar ut över havet, samtidigt som det visas dramatiska klippbilder på en tjej som håller på att drunkna eller liknande - nej, det är Pamela eller David Hasselhoff eller någon av de andra läckerbitarna som står för det. Det är inte Newman vi ser springa i slowmotion längs strandkanten. Det är inte Newmans blöta, muskulösa/storbystade kropp som zoomas in.  Det är inte Newman som får ha läppkontakt när de behöver utföra hjärt-och-lung-räddning. Det är inte Newman som fick en halvtaskig sångkarriär i Tyskland med en Björn Skifs-cover som största merit. Det är inte Newman som räddar avsnittets huvudoffer - han får nöja sig med att rädda den lite fulare kompisen.

Och det är just det som är Newmans problem. Det är inte bara de han räddar som är oviktiga - han själv är egentligen ganska oviktig. Min analys är enkel: han är helt enkelt för ful för att få stå i centrum, åtminstone i förhållande till de andra "snyggingarna" i gänget. Visserligen kan man tänka "äsch, han är ju ingen skådis på riktigt så det är inte så konstigt att han inte är med så mycket"  men då måste man också komma ihåg att de "riktiga" skådespelarna som är med i serien kanske inte direkt är av världens yttersta elit. Säga vad man vill om Hasselhoff och gänget, men några oscarsvinnare lär vi nog inte hitta i den skaran (såvida inte någon av dem får spela utvecklingsstörd eller efterbliven - då kan man vinna oscars i princip hur man än gör). Och ärligt talat krävs det väl inte så jättestora skådespelartalanger för en serie som Baywatch?

Härmed vill jag ta chansen att  hylla Michael Newman, en hjälte som är hjälte även på riktigt, men i förhållande till muskelknuttarna och barbiedockorna inte får vara hjälte i medievärlden. Han har fått vara hjälte i tysthet, men idag får han stå i rampljuset. All ära och berömmelse åt honom!

image80


Hyllningslistan

1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren

Kommentarer
Postat av: anna

Som jag har längtat! Äntligen! :)

2007-10-20 @ 00:31:58
Postat av: Peter

vänta nu anna, nu hänger jag inte med: längtat efter att bli räddad av Newman?


f.ö. inte undra på att Hasselhoff ser så nöjd ut i ovanstående bild, han är ju omslingrad av 6 stycken lättklädda damer.

2007-10-20 @ 09:16:27
URL: http://www.starmate.se
Postat av: anna

Peter - absolut! Hellre av Newman än av Hasselhoff, Anderson eller nån av de andra.. Det kanske beror på att jag inte är övertygad om att jag är viktig/snygg nog att bli räddad av de andra. Eller så helt enkelt för att jag vill bli räddad av någon som har rätt tekik! ;) (Fast det är klart. Hade det stått mellan Newman och Billy Warlock - Eddie alltså - hade det varit lite svårare att veta.)

Sen Peter, hur räknar du?

2007-10-20 @ 10:05:29
Postat av: Peter

ja, bilden ovan. hasselfott i mitten, sen 1-2-3-4-5-6, 6 stycken lättklädda o nöjda damer runt honom!

2007-10-21 @ 15:46:01
URL: http://www.starmate.se
Postat av: jonas

Aaah, Newman. Den pålitlige. Tack för att du ger ljus åt de hörn av världen som inte besöks så ofta nu för tiden.
Jag skulle dock vilja se den Newman som figurerar i Seinfeld, göra sig ett gästbesök på stranden för några spänningsfyllda avsnitt.

2007-11-15 @ 11:54:40
URL: http://metrobloggen.se/muurk

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0