Hyllning till de bortglömda, del XV

Senare i år kommer Christian Bale återigen att klä sig i sin fladdermuskostym för att rädda Gotham City - denna gång mot bland andra den nyligen avlidna Heath Ledger som spelar Jokern. Det är dock inte detta inlägget kommer att handla om, utan snarare om en av de allra största hjältarna som tyvärr delvis glömts bort. Förutom Christian Bale, har skådespelare som Michael Keaton, Val Kilmer och George Clooney haft äran att gestalta denna figur, men trots allt är de bara bleka kopior av originalet, som också är personen som idag skall hyllas till skyarna. Jag talar om ingen mindre än Adam West - killen som spelade Läderlappen i serien från 60-talet (och för att underlätta hädanefter kallar jag 60-talets Batman för Läderlappen, och "dagens" Batman helt enkelt för Batman).

Adam West spelade alltså den riktiga fladdermusmannen, så som han såg ut innan Wilhelmskriken och den mörka Tim Burton-stilen från 90-talet förändrade honom. Adam Wests sextiotalsläderlapp brukade, som ni minns, aldrig riktigt slå skurkarna, utan istället ersattes allt onödigt våld med häftiga skyltar i stil med "Slap! Scwhoosh! Bang! Smack!" (det är också därför barnen som växt upp med dagens Batman är så oregerliga och våldsamma, till skillnad från på 60-talet då våld ännu inte var uppfunnet - tack så mycket, videovåld!). "Ljudeffekterna" var dessutom mycket skickligt uttänkta och korrekta. Ett exempel jag minns mycket tydligt är då Läderlappen kastar ner en skurk från en båt, och ljudskylten som kommer fram då skurken hamnar i vattnet lyder Kerplopp!. Sällan har en ljudeffekt varit så träffande som detta kerplopp. Precis så låter det när man kastar bovar i vatten - testa så ska ni få se!

image147
Holy macaroni, Batman!

Läderlappen är i jämförelse med Batman tämligen tam, mesig och... ja, lite gay. Detta är dock ingen nackdel alls, utan ger honom bara den lite mer humana framtoning som kanske saknas hos Batman. Kolla bara på bilden ovan - är inte de ditmålade ögonbrynen på Läderlappens mask ett tecken på hur snäll, finurlig och klok han är (till skillnad från Robin som inte verkar se något alls eftersom han dragit ner sin mask lite för långt)? Läderlappens ögonbryn påminner dessutom osökt om John Blacks i Days of our Lives...

image148

Tonen i sextiotalsserien är en helt annan än i de moderna filmerna. Den är medvetet fånig - sneda kameravinklar, ljudeffektsskyltar som blinkar och bovar som går omkring med "skurkmask" för ansiktet är exempel på detta - och jag gillar det. Man kan tro att serien gått ur tiden, men den var töntig redan då den kom. Och töntighet gillar vi jag.

En annan kul grej är att Burgess Meredith, ni vet han som spelar den gapiga coachen Mickey från Rockyfilmerna, spelade Pingvinen i 10 avsnitt av Läderlappen. Det i sig är fantastiskt fräsigt. Men det är också ett bevis på att skurkarna som Läderlappen slogs/ljudeffektade mot var minst lika svåra nötar att knäcka som skurkarna Batman möter. Eller vad sägs om nedanstående gäng?

image149
Från vänster: Pingvinen, Gåtan, Kattkvinnan och Jokern

image150
Egghead - äggligaste skurken i stan

På den undre bilden finns Egghead, vilket är lite av min personliga favoritskurk trots att han tyvärr inte var med i särskilt många avsnitt. Förutom att han såg ut som ett ägg själv så brukade han använda ägg i sina lömska planer och dessutom drog han äggstremt roliga vitsar i stil med "egg-zactly" och "egg-cellent, ofta följt med ett ondskefullt skratt á lá superskurk. Släng dig i väggen, Poison Ivy!

Jag har ingenting emot de moderna filmerna alls, men Adam West är och förblir det bortglömda originalet och bör så också hyllas! Han var en stor hjälte, och är det än idag. Är ni ändå inte övertygade, kolla här nedan och se hur han räddar staden från en farlig bombattack!


Batman, Bomb
Hyllningslistan:

1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask
14. Hjördis - Kvinnonamnet som inte har namnsdag den 4e mars
15. Adam West - Den riktiga Batman med de snygga ögonbrynen

Kommentarer
Postat av: Erik

Det som är "äggstra" (det där var helt enkelt oundvikligt)hjärtevärmande med Egghead är att han spelades av den gamle skräcknestorn Vincent Price. En sann idol som utöver sitt imponerande skräckfilms-cv även hunnit med en del andra knasigheter. Även om rollen som Egghead är något utöver det vanliga får jag nog utnämna Vincents insatser som "rappare" på Michael Jacksons klassiska Thriller som det mest bisarra.

2008-03-19 @ 12:28:05
Postat av: Tomas

Tack för informationen! Jag visste att han hade varit med i diverse skräckfilmer, men "rappen" i Thriller hade ingen aning om, så jag blev givetvis tvungen att youtuba lite. Mycket stabil insats av herr Vincent!

För övrigt känns det som att dessa påsktider hade passat bra för Egghead. Jag gissar att äggvitsarna kommer hagla nu i helgen...

2008-03-21 @ 12:04:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0