Hur man överlever en zombieinvasion

Dagens inlägg är inget mindre än en guide som kan rädda ditt liv om det vill sig illa. Det må vara ett worst case scenario, men det är faktiskt inte helt omöjligt att vår planet invaderas av zombies. Det har hänt i flertalet filmer, och alla vet att filmer praktiskt taget är på riktigt, så varför skulle inte en zombieinvasion kunna äga rum? (Nåja, det är väl inte en invasion vi talar om i ordets rätta bemärkelse, utan det är snarare så att en zombiesmitta sprids genom att redan smittade biter människor som i sin tur blir zombies och sprider smittan vidare, och det blir en apokalyptisk stämning och hela städer tas över utan att egentligen "invaderas". Ni fattar.) Vart smittan från början kommer från brukar enligt oskrivna zombiefilmsregler inte förklaras, varför inte jag heller behöver motivera det för att förklara att zombiesmittan kan spridas på riktigt i vår värld. Som sagt, sådant som visas på film är verklighet, och därför kan en zombieinvasion äga rum.

Så, nu när alla övertygande vetenskapliga bevis är lagda på bordet är det dags att ge en liten guide till hur man överlever just en zombieinvasion. Eller liten och liten - det är troligtvis det kanske längsta inlägget i min privata blogghistoria. Jag ber om ursäkt.

Steg 1: Lokalisering och igenkänning
För att överleva en zombieinvasion är den absolut mest grundläggande och effektiva metod helt enkelt att undvika kontakt. I det långa loppet lär du stöta på (stöta , inte stöta på) zombien förr eller senare då de expanderar till större massor, men det kan vara en god idé att lära sig känna igen dem redan från början för att undvika onödig kontakt. En zombies utseende kan variera stort, men det finns vissa igenkännande drag man bör komma ihåg. Zombies är levande döda, varpå deras ansikten och kroppar ofta är tämligen livlösa vilket avslöjas i deras likblekhet och taskiga hållning. Blicken är även den tom och livlös, ungefär som den blick man kan få på morgnar när man stirrar på närmsta flingpaket utan att vara medveten om det. Deras tungomål är svårt att uttyda och gutturala läten är vanligt förekommande, oftast i form av suckanden eller (osexiga) stönanden. Någon kommunikation mellan zombierna verkar dock inte finnas. Gångstilen är ofta ganska släpig och snubblande, och de haltar ofta fram. De är långsamma och därför ganska enkla att undvika - fara uppstår istället då de agerar i stora massor. Deras klädstil beror helt på vad de hade på sig då de transformerades till zombies så stilen kan variera stort, men ofta är kläderna trasiga och kropparna slitna och blodiga. Deras lukt är äcklig och rutten och påminner vagt om en viss pappersmassefabrik i Piteå, och deras primära föda består av människokött varför de är farliga för dig. Sammanfattningsvis kan man säga att zombiens utseende kan variera enormt, men zombien är ändå lätt att känna igen. Här är två olika varianter av zombiegrupper:image168
image167


Steg 2: Samlande och flykt
När du lokaliserat och insett en gryende zombieinvasion kommer den kanske mest kritiska fasen för överlevnad - samlande och flykt. Kortfattat innebär denna fas att snabbt ta sig från den mest farliga zonen till en säkrare plats, helst avlägset från storstäderna. Bäst är egentligen att fly helt själv och barrikadera sig ensam, men i regel gör man inte det utan tar med sig några kamrater i flykten. Här är det enormt viktigt att du tar med rätt personer, eftersom det i förlängningen kommer att vara just den samling människor som blir det största hotet mot säkerheten, om vi ska tro zombiefilmsgenren. Det största hotet kommer i regel inifrån (gruppen), inte utifrån (zombierna). Tips och varningar:

- Ta inte med någon som har med sig ett skjutvapen. Det kan verka bra att ha i början, men skjutvapnet kommer att bli en maktfaktor inom gruppen senare och utnyttjas på ett dåligt sätt.
- Rörelsehindrade eller gamla är inte att rekommendera då de slöar ner. Man har inte tid att vara blödig. Prioritera.
- Ta inte med astmatiker eller hjärtsjuka heller, de kommer bara tappa sin medicin ute bland zombiehorderna och få för sig att de måste hämta medicinen, vilket innebär slutet för alla. Priotera igen.
- Ta inte med barn. De blir så himla äckliga när de är zombies. Huvva.
- Gravida kvinnor? Bad idea. De är långsamma och föder ändå ingen mänsklig varelse.
- Per Gessle eller Marie Serneholt? Njaäe. Eller står du ut så är det väl upp till dig.
- Ta gärna med familjemedlemmar eller käresta, för du kommer inte ha möjlighet att hämta dem sen. Då är det för sent. Kom dock ihåg att det är mer eller mindre lag på att minst en familjemedlem kommer att bli smittad och du måste döda denna/denne innan invasionen är över, vilket kan vara psykiskt påfrestande. Men de dör ju ändå om du inte tar med dem, så det är ett val du får göra. Det är kört ändå, liksom. Men det är nog trevligt med sällskap kan man tänka.
- Ta bara med folk som inte har anhöriga de bryr sig om, för det leder bara till besvär senare när de får för sig att de kan rädda dem.
- Hysteriska (blondiner) personer är absolut inget att ta med. Dels agerar de irrationellt och kan springa ut genom dörrar och släppa in alla zombies i er barrikerade fästning, dels är de allmännt skitjobbiga med sina skrik.
- Djur är inte heller att rekommendera, såvida det inte är en apörn. De är coola djur.

Steg 3: Barrikadering
Vare sig du är själv eller i grupp är det viktigt att hitta ett bra ställe att barrikadera sig på. Då tiden är knapp kan det vara svårt att hitta ett ställe som kan barrikaderas till er fästning, men det är samtidigt enormt viktigt för er överlevnad. Det är viktigt att zombierna inte tar sig in någonstans, och helst inte ens vet att ni gömmer er där. Att springa in i sin lägenhet på bottenplan i ett studentgettho som Ålidhem är helt enkelt inte att rekommendera. Helst ska barrikaderingen ske avlägset från bebyggelse och med få ingångar, varpå det blir lättare att barrikadera igen. Konserver och mat som räcker länge är att rekommendera, så var inte kräsen med maten då det är betydligt större sannolikhet att ravioli kommer att vara din huvudföda i en oviss tid framåt, än att plommonspäckad karré med nougattryffel kommer att vara det.

Viktigt att komma ihåg! Var du än barrikaderar dig kommer det att finnas en källare någonstans, och vid något tillfälle mot slutet kommer du tvingas skydda dig i källaren. Det brukar inte gå bra i och för sig, men det kan ju bara bra att förbereda sig ändå. Ha gärna med ett gameboy och rikligt med batterier utifall du får gömma dig där länge. Du behöver heller inte ha någon toalett i närheten eftersom man vid en zombieinvasion inte behöver uträtta sina behov längre. Man håller sig eller något, jag vet inte. Men en toalett behövs inte i alla fall.

Steg 4: Utrymning
Bästa sättet att överleva är alltså helt enkelt att barrikadera sig och undvika kontakt så länge som det är möjligt. Tids nog kommer du dock att tröttna eller av andra behov måsta ta dig därifrån. Bäst vore om du kan vänta ut tills armén skjutit ner alla zombies, eller att de dött av svält eller liknande. Grattis isåfall, du överlevde! Viktigt vid utrymning är dock att du tydligt visar att du är människa, så inte någon skjuter huvudet av dig i tron om att du är zombie. Man ser helt enkelt lite sliten ut efter att ha barrikaderat sig några månader. Om zombierna finns kvar, ja då gäller hela proceduren en gång till, från steg 1 till 4, fast med barrikadering på annan plats. Att återvända till samma plats är oklokt, då en "öppnad" barrikadering är en dålig barrikadering. Tids nog ger zombierna med sig, alternativt dör du. Det löser sig i alla fall.

Till sist - Allmänna tips:

- Drabbas inte av panik. Ta det lugnt. Zombierna är väldigt långsamma och utgör egentligen inget hot om du håller huvudet kallt. Underskatta dock inte zombierna när de kommer i horder. Då är det svårt att springa förbi dem.
- Välj vapen med omsorg. Helst ska du undvika zombiekontakt helt och hållet, men ett vapen är ändå viktigt. Slagträn och svärd är att rekommendera, då de har relativt bra räckvidd och kan slå sönder skallen på en zombie ganska snabbt (vilket i regel är den kroppsdel som måste avlägsnas för att ta kål på odågan). Skjutvapen kan vara bra om du är pricksäker, men livsfarliga eftersom du förr eller senare måste ladda om, vilket du enligt alla regler lär måsta göra när zombiesarna är som närmast.
- Zombierna är inga simmare, så utnyttja det vid behov.
- Ha gärna MacGyver med dig om läget tillåter. Han är alltid bra att ha till hands, inte minst om ni barrikaderar er i en Claes Ohlsson-affär. Han kan göra fällor och skydd av det mesta.
- Kalla dem inte för zombies! Z-ordet är förbjudet och ska av respekt för zombiegenren inte användas. Och man vill ju inte reta upp zombierna i onödan heller. Att jag använder benämningen zombies nu är helt enkelt av praktiska skäl. Skriver man zombier i word ändrar rättstavningen det till zambier. Kan också vara bra att veta.
- Var inte blödig. Du får nog räkna med att förlora i princip alla nära och kära ändå. Försök att istället se det positiva i att du nu äntligen slipper den där jobbiga bussvärdinnan i framtiden.
- Ha gärna en tv till hands. Genom tv eller radio eller annan "modern" mediekommunikation sker den ensidiga kontakten med omvärlden. Du kan inte kontakta, men du kan bli kontaktad. Dessutom vore det ju dumt att missa fotbolls-EM eller Days of our Lives bara för en jämra zombieinvasion.
- Dekorera gärna barrikaderingen med påskliljor eller något annat fint om du har möjlighet. Det lönar sig att ha det hemtrevligt eftersom du antagligen kommer bli ganska less efter några månader.
- Glöm inte tandborsten eller åtminstone lite minttabletter, såvida du inte trivs med att lukta zombie ur munnen.

Sammanfattningsvis hoppas jag att den lilla överlevnadsguide kan vara er till gagn vid behov. Helst slipper vi ju en zombieinvasion, men det är alltid bäst att vara förberedd. Jag känner i alla fall att jag gjort mitt bidrag. Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Erik

"Att inte uttala ordet ´zombie´". Det tog ett tag innan jag uppfattade att du faktiskt fick med den, i mitt tycke livsviktiga, regeln. Plus i kanten där.

Däremot vill jag sätta en brasklapp på ditt påstående att "de" är dåliga simmare. Simma kan "de" naturligtvis inte klara av eftersom motoriken inte direkt tillåter "dem" det. Men "de" kan färdas genom och under vatten och "de" nästan än mer beslutsamma under vatten än vad "de" är på fast mark.

"Zombie flesheaters" har ett utmärkt exempel: http://www.youtube.com/watch?v=Jn-UbXIJhYc

2008-05-23 @ 10:41:15
Postat av: Tomas

Tack för upplysningen! Jag levde i total okunskap och känner att jag kanske lurat folk, men Zombie flesheaters är ju ett tydligt exempel på hur farliga "de" är i vatten. Jag ber om ursäkt för min ignoranta ovetskap, men nu vet jag bättre.

2008-05-23 @ 11:52:40
Postat av: Tobbe

Tack Tomas!Här finns en video ifall man är analfabet!Zombies in plain english.

http://www.youtube.com/watch?v=bVnfyradCPY

2008-11-26 @ 16:46:32
Postat av: Tomas

Tack själv Tobbe! Mycket informativ och bra tillägg till guiden, uppskattas varmt! Själv behöver jag visserligen inte filmen fetersmo jga inte är anal fabtet men det kann ju inte skadda med lite extra informasjon.

2008-12-19 @ 18:28:31
Postat av: överlevaren

ursäkta, men är du helt jäkla dum i huvet? "Du behöver heller inte ha någon toalett i närheten eftersom man vid en zombieinvasion inte behöver uträtta sina behov längre. Man håller sig eller något, jag vet inte. Men en toalett behövs inte i alla fall."

Självklart behöver du gå på toaletten.. Du måste tömma dina tarmar och blåsa om du inte vill få livshotande skador.
T ex, om du inte kissar och din blåsa är full kommer den att spricka och leda till invändiga infektioner och att urinet flyter omkring I DIG.

Så jo du behöver el toalett eller någonstans att uträtta dina behov, men för all del, förstör du din kropp invändigt och dö en långdragen plågsam död.

Svar: Haha, nej, jag är inte helt dum i huvudet, däremot trodde jag att folk som läste denna blogg kunde känna av toner och nyanser i språk. Givetvis vet jag att man måste gå på toa; fenomenet jag syftade på är att man aldrig gör det på film, och därav är det inget problem.
Tack och hej!
Tomas

2013-05-12 @ 23:01:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0