Hyllning till de bortglömda, del XXII

"Slå igång gonggongen!"
"Monique! Släpp ut tigrarna!"


Tänk dessa repliker med ett karaktäristiskt dalmål från en vältränad skidåkare som har en vilopuls på kanske 7 slag i timmen så kanske det växer fram någon slags bild i huvudet. Under 90-talet utropades nämligen dessa repliker (eller åtminstone något i den stilen) varje fredagkväll inför mer eller mindre halva svenska befolkningen som bänkade sig framför tvn för att se hur mer eller mindre kända kändisar brottades i gyttja, klättrade på väggar eller gissade gåtor på Fort Boyard. Inledningsvis var Erik Blix programledare, men det var först när Gunde Svan tog över som Fångarna på Fortet verkligen blev "the shit" i svenska folkhemmen. Det var så fantastiskt underhållande att se! Tänk vilken spänning, dramatik och humor det bjöds på kväll efter kväll, och alla såg programmet. Alla.

Genom Fortet blev flera ansikten kopplade till programmet. Flerfaldige OS-medaljören Gunde blev programledare (fråga en sjuttonåring på stan vem Gunde Svan är så svarar denne mer troligen att han är programledare än skidåkare). Agneta Sjödin blev Gundes sidekick och Kayo blev senare Gundes andra (lite skrikigare och jobbigare) sidekick och Stig Ossian Ericsson blev Fader Fouras med hela svenska folket; en mystisk filur som ställde gåtor och senare blev allt mer skum och sprang omkring på fortet och filosoferade. Eller något sådant. Jag vet ärligt talat inte vad syftet var.


Vem är det som går och går men aldrig kommer till dörren?

Men det fanns fyra personer till som bidrog till den succé som Fångarna på fortet faktiskt måste anses vara, men av någon anledning har de inte hyllats på samma sätt i medierna. Men ack så viktiga funktioner de hade! Vid det här laget vet ni förhoppningsvis vilka jag menar:
- Monique, bruden som skötte om tigrarna och vred på tigerhuvudet som kontrollerade om "lösenordet" var rätt.
- Tjockisen som slog på gonggongen när tävlingen startade. Jag kan inte urskilja vad Gunde sade riktigt, men jag tror att han heter typ Lamor eller något? Om det är någon som vet svaret, var god och meddela!
- De två dvärgarna som sprang med nycklarna och gjorde givemefive med Gunde lite då och då, samt daskade till de kvinnliga deltagarna i rumpan då de tyckte att det passade, det vill säga mer eller mindre hela tiden. Enligt wikipedia heter de Alain och Luc.

Vad hade egentligen Fångarna på fortet varit utan dessa hjältar? Ja, inte särskilt mycket skulle jag vilja påstå. Alla fyra hade en tillbakadragen roll men var navet i produktionen. Tjockisen som slog igång gonggongen startade ju programmet och därigenom den fejkade stressen att hinna alla sju nycklar; dessutom var han stark och såg lite läskig ut vilket bidrog till spänningen. Dvärgarna är av naturliga orsaker oerhört viktiga. Inte kunde väl kändisarna bära nycklarna själva? Dessutom var de ganska söta när de sprang vill jag minnas, och de gav också ett sympatiskt intryck av Gunde eftersom han verkade så himla tajt med dem när han gjorde hög femma med dem. Och Monique! Utan henne hade väl tigrarna sprungit lös på fortet, och det hade ju inte fungerat. Och vem skulle annars vrida på tigerhuvudet? Själva idén med en tigerskötare på ett fort är väl dessutom ganska... jag vet inte, exotisk?

Jag har, förgäves, googlat efter bilder på dessa fyra personer, men det har varit ett fruktlöst uppdrag. Detta torde väl tyda på att de är bortglömda, inte sant? Men ni kommer säkerligen ihåg dem ändå, och förhoppningsvis uppskattar ni deras insatser program in och program ut. Jag hittade dock ett gammalt intro till programmet, tyvärr med tämligen kass eller kanske snarare usel kvalitet, men där ser man våra kära hjältar i korta sekvenser:

 
Mycket viktiga hållpunkter att kika efter:

0:08: En av dvärgarna springer.
0:11: Tjockisen slår på gonggongen.
0:20-0:26: Båda dvärgarna syns i bild vid ett antal tillfällen
0:28:  Close-up på tjockisen med gonggongen.
0.52-0.54:  Gunde inbjuder den ena dvärgen till en givemefive.
1.14: Monique vrider på tigerhuvudet för att kontrollera lösenordet
1.18: Dvärgarna bär kändisarnas ihopsamlade pengar.

Som ni ser är dessa fyra kittet som håller samman allting, och bör därför hyllas idag som de hjältar de faktiskt är. Faktum är man nästan trodde att dessa fyra bodde på fortet på heltid? Det kändes så. Uppenbart är att de inte var svenskar, delvis för att de aldrig sa något men också för att de var med i andra länders produktion av samma program. Det kändes helt enkelt som att de var i sin rätta miljö på fortet, ja, faktiskt nästan som om de var "urfångarna" på fort Boyard. Kort sagt: Monique, Luc, Alain och den starke mannen med gonggongen vars namn jag inte vet - idag är det er dag! Njut!

Hyllningslistan:
1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask
14. Hjördis - Kvinnonamnet som inte har namnsdag den 4e mars
15. Adam West - Den riktiga Batman med de snygga ögonbrynen
16. Andreas Ravelli - Thomas brorsa som var grym på fotboll men som ingen minns annat än som "Thomas brorsa"
17. Jenny Kallur - Sannas syster som springer skitsnabbt. I onödan?
18. Björn Gustafson - Den riktiga Björn Gustafson som förgyllde barndomen
19. Pigall - Chokladkakan som ingen verkar äta
20. Daniel Baldwin - Den bortglömde och lite fetare Baldwinbrorsan
21. Sian Welch och Wendy Ingraham - Spagettikvinnorna som kröp i mål
22. Monique, Luc, Alain och gonggongkillen - Urfångarna på fortet

Kommentarer
Postat av: Lotta

Jag njuter.

2008-11-20 @ 15:15:24
Postat av: Suffe

Jag med. Jag finner inga ord. Jag blir bara fett stolt över att jag får kalla mig din hushållerska.

2008-11-20 @ 20:54:44
Postat av: Verran

Tjockisen som slår i gonggongen heter Yves Marchesseau och kallas "La Boule" i programmet. Hans "nick-name" beror på att han till vardags säljer Boule-klot i Frankrike plus att han är rund som ett klot. =)

2009-09-26 @ 11:10:07
Postat av: Tomas

Tack för informationen Verran! Ser att det var längesen du kommenterat men jag hade missat det. Upplysande och informativt!

2009-11-11 @ 16:51:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0