Därför förtjänade Winslet sin Oscar

Inatt hade filmvärldens klubb för inbördes beundran årsmöte och höjde varandra till skyarna under den årliga Oscarsgalan. Trots att galan naturligtvis snarare handlar mer om politik och ryggdunkande hollywoodstjärnor emellan än faktiskt filmskapande är det ändå rätt trevligt att gissa vilka filmer, filmskapare och skådespelare som kommer att vinna priser.

Extra roligt var det att Kate Winslet vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i The Reader; en film som handlar om en kvinna vars historia är tätt sammankopplat med nazisternas förbrytelser under andra världskriget. Varför det är så roligt? Ja, bortsett från att den var välförtjänt, så förhöjs Oscarvärdet betänkligt tack vare hennes tidigare insats i ett avsnitt av Extras där hon spelade sig själv:
Extras är alltså, för de som inte vet, en komediserie med Ricky Gervais som statist. I varje avsnitt är en riktig skådespelare med och spelar sig själva. Eller nåja, de spelar en rejält skruvad version av sig själva. Kate Winslet spelar i ett avsnitt en betydligt råare person än vad vi kanske är vana vid att se henne. Framförallt är det dialogen som utspelas ungefär 3 minuter in i klippet, dagen efter att Kate vunnit en Oscar för en "film about the holocaust", som fått en extra komisk twist i och med gårdagens Oscarsgala. Och därmed lyfter vi på hatten och önskar Kate grattis för sin välförtjänta Oscar!

Enda besvikelsen med Oscarsgalan var att Robert Downey Jr inte fick en Oscar för sin roll som Kirk Lazarus i Tropic Thunder. Han vet ju också hur man vinner Oscars, menar jag...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0