Sommar med PT

Det bästa med sommaren är varken sol, bad, semester eller tillfredsställande högar med ihjälslagna mygg, utan det är snarare de nyheter som publiceras på grund av nyhetstorkan runt om i världen. Om man dessutom har tillgång till den i alla avseenden eminenta Piteåtidningen (PT)  har man en nästintill grundlös källa till underhållning. PT är av naturliga skäl den tidning som man läser i mina hemtrakter, men som steg för steg börjat få ett nationellt erkännande. Vem kommer till exempel inte ihåg denna underbart söta notis som cirkulerade på diverse internetforum för ett par år sedan? Den är så bra ur flera olika avseenden. Att en humla surrar runt i maj är väl, trots allt, inte någon särskilt häpnadsväckande nyhet någon annanstans än just i Utterliden, vilket får det att kännas mycket gemytligt och trevligt att läsa om i tidningen. Det känns lite Barnen i Bullerbyn-idylliskt över det hela.

Förra året fanns en annan mycket intressant notis publicerad i tidningen under sommarens stora happening i staden, nämligen stadsfestivalen Piteå dansar och ler. Vad man väljer att publicera? Jo, detta:
Rubriker ljuger inte. Mycket tänkvärt. Kanske inte på det sätt som rubriken avser, men ändå. Det är förstås fascinerande hur en liten sliten vits som är upptryckt på en t-shirt kan ge upphov till en notis. Synd bara att det inte var en intervju med t-shirtbäraren också. Jag hade läst med stort intresse.

Men det är inte bara notiserna som är roliga. Till och med annonserna i PT är läsvärda. Eller vad sägs om denna annons som någon person som litar lite för blint på översättningsfunktionerna i Word och inte heller har råd att anställa korrekturläsare, vänligt nog valt att betala för att få publickerad:Det finns ett par saker som man kan fundera över i denna annons, bortsett från alla uppenbara stavfel och särskrivningar och gudvetvad. Till exempel:

- Betyder diapetes skor möjligen diabetesskor? Och vad är detta, isåfall? Skor med inbyggda insulinsprutor? Förklaring efterslyses.
- Om jag tolkat annonsen rätt, kan man köpa ett "hus fylld med skor från 90 kronor". Ett riktigt kap, alltså...
- ... speciellt med tanke på att man får en ÄKTA ALLIGATOR PÅ KÖPET!  Hoppas verkligen att lagret fortfarande räcker. (Ska vi gissa att det i den engelska originaltexten möjligen var Crocs som åsyftades? Inte lika ballt, i alla fall.)
- Annonsen använder alltså windowspilar som punktlista. Det är förstås lite tuffare än mina minusstreck som jag använder här så jag kanske inte ska klaga, men det är helt klart värt att notera..
- Endast 1 dag? Vad är det som bara gäller en dag? Affären? Priset? Erbjudandet om äkta alligator? Kvalitet till alla bara en endaste dag, till skillnad av resten av dagarna då bara adelsmän får kvalitet?  
- Hur mycket extra publicitet fick den här annonsen tack vare sin uselhet? Jag menar, bara genom att publiceras här på bloggen når den ju ut till ett fåtal. Dessutom är det många som noterat den, och den dyker snart upp på avigsidan och tjuvittat, om den rent av inte redan hamnat där. (Tack vare aktion från lillasyster).

Och så slutligen en liten bild/rubrik/ingress som jag inte hittade i PT utan ute på nätet någonstans för längesedan och som jag naturligtvis glömt exakt var, men antagligen från någon av de stora kvällstidningarna. Det är inget direkt fel i artikeln eller bilden, det är bara ren och skär humor: 

  


Stackars Billie. Men det ironiska är att han, om han inte valt att gå ut i media förstås, bara hade att tjäna på att byta ut sin töntiga t-shirt mot den betydligt häftigare och mer harmlösa Nalle Puh. Åtminstone hade han nog mognat och insett det, så småningom. Det bästa hade förstås varit om han haft samma t-shirt som fanns i festivalvimlet i Piteå förra året. Men hade hade väl otur när han tänkte.

Tänkvärt.

Kommentarer
Postat av: Sara

Oj oj oj

Jag skrattar så jag gråter!

2009-07-12 @ 17:43:49
URL: http://smuppra.blogg.se/
Postat av: jayne

ha ha ha ha ha ha...jag håller med Sara...som dessutom ledde mig hit...

Vet inte vilket som är värst.... allt på en gång...

2009-07-12 @ 20:04:36
URL: http://jayne.blogg.se/
Postat av: Viktoriae - En må bra blogg med självkänsla och där positivt tänkande ligger i fokus

Hahahahaha!

2009-07-13 @ 15:17:27
URL: http://viktoriae.blogg.se/
Postat av: Lotta

åh herregud! det här förklarar så mycket!

2009-07-14 @ 12:53:06
Postat av: Tomas

Sara och Jayne: Haha, tack tror jag. Beror på anledningen till skrattet förstås, men jag tolkar det som något positivt :)Lotta: Vad, exakt, förklarar det? Att piteå är lika knasigt som Robertsfors? Eller bra, menar jag förstås.

2009-07-14 @ 20:17:00
Postat av: Matilda

Du är vass i fingerspetsarna som vanligt! :D Tidningar är underbara :D

Angående anonsen så är den mycket roligare än att roa sig med att läsa pizza-menyer. Det finns inte många pizza-menyer utan särskrivningar, syftningsfel och liknande roligheter.

Hoppas du har en skön sommar!

2009-07-15 @ 09:31:44
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Lotta

Jaa, du Tomas: http://www.vk.se/Article.jsp?article=286667&category=386"Nils Björner har fångat en torsk i Nyhamnsfjärden, ungefär åtta kilometer söder om Ratan. Han fiskade med nät förra helgen och upptäckte, till sin förvåning, att det fanns en torsk med i fångsten.Det är första gången på 40 år som han fiskar upp en torsk från Bottenviken.- Jag stekte den med grädde. Den var vansinnigt god, berättar Nils Björner från sin stuga på Tärnögern."Han stekte den med GRÄDDE!!!!!!!!!

2009-07-15 @ 13:44:09
Postat av: lyol

hahahaha!

2009-07-17 @ 19:41:59
URL: http://lyol.blogg.se/
Postat av: Tomas

Matilda: Haha, ja, visst är de? Framförallt lokaltidningarna. Pizzamenyer kan vara väldigt roande, men man kan ha viss förståelse för stavfel i sådana fall eftersom det ofta är invandrare som av naturliga orsaker har lite svårare för svenska språket. Men det är klart, att beställa en pizza med "get ost tomat o skinka" är ju roligt alldeles oavsett :PLotta: Say WHAT?! Med grädde?! Det var ju alldeles förträffligt intressant! Angående torsk hade jag en märklig kulinarisk upplevelse för några dagar sen. Har under några dagar befunnit mig i Norge och fiskat och fått en hel del torsk, och när vi höll på att rensa fiskarna kom en norsk fiskare och sa att "torsktunga minsann var en delikatess". Lite skeptiska var vi förstås mot det, men vi var naturligtvis tvungna att testa. Smaken var okej, men konsistensen var hemsk; tänk gelé blandat med senor. Huvva. Men hade vi stekt tungan med grädde, då du!lyol: :)

2009-07-20 @ 19:23:19
Postat av: Lotta

smaskens! särskilt när man, som jag, råkar läsa "snor". gelé blandat med snor måste vara en spännande upplevelse. de där norrmännen!

2009-07-21 @ 08:41:43
Postat av: Tomas

Hmm... ärligt talat skulle nog snor passa in i smakbeskrivningen. Från och med nu smakar alltså torsktunga gelé, senor och snor. Och lite torsk.

2009-07-23 @ 20:54:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0