Därför bör man se Days of our Lives

Skäl till varför Days of our Lives är världens kanske allra bästa serie:

- Om din favoritkaraktär dör, vilket han eller hon med allra största sannolikhet kommer att göra förr eller senare; misströsta inte! Personen ifråga kommer antingen bli mördad, dö i någon mystisk sjukdom, försvinna i en olycka eller bli kidnappad av träskmonster (utan att någon tycker det är något konstigt med det). Du kan däremot alltid (alltid!) räkna med att personen kommer tillbaka. Ibland kan det hända att det visar sig vara karaktärens onda tvillingbror/syster, en klon eller vara någon som klätt ut sig till samma person, men i regel kommer personen tillbaka när intrigen kört ihop sig eller skådespelaren kommit hem från sin semester.

- Du behöver bara se ungefär vart 50e avsnitt för att hänga med i storyn. Trots alla bisarra händelseförlopp och tvister som sker, tar saker och ting väldigt lång tid. Under ett avsnitt hinner ungefär 5 minuter förflyta i Days-världen. Det hinner gå uppskattningsvis en dag på sisådär 50 avsnitt, vilket skulle ta betydligt mer än ett dygn i anspråk att se igenom. Jack Bauer med sina långa och intensiva dagar ligger helt klart i lä jämfört med karaktärerna i Days.

- Med samma resonemang kan man med fog påstå att man faktiskt färdas bakåt i tiden genom att se på Days of our Lives. Alla som sett Back to the future-filmerna vet dessutom att det är asballt med tidsresor.

- Av samma skäl kanske man tycker att saker och ting går för långsamt. No worries! Ibland kan det nämligen gå flera år i serien bara genom att det blurrar till lite mitt i ett avsnitt (eller med hjälp av annan valfri Windos Movie Maker-effekt). Vips har karaktärernas barn blivit vuxna, utan att deras föräldrar blivit en dag äldre. På så vis kan morföräldrar, föräldrar och  barn vara ungefär lika gamla. Inga generationsklyftor där inte!

- Samtliga skådespelare spelar över groteskt mycket vilket gör det lätt att förstå deras karaktärer. Är någon ond i Days, ja då är man verkligen ond, tittar in i kameran elakt och spänner ögonen, gärna toppat med ett ondskefullt leende. Dessutom avslöjar de alltid sina innersta tankar och planer genom att de pratar högt med sig själva; och när de gör det, avslöjar de dessutom all viktig bakgrundsfakta ifall sådan behövs: Ingen kommer att misstänka att det var jag som förgiftade Janet eftersom de tror att jag är godtrogen man. Visserligen hade jag ju en kärleksaffär med Olivia, men sedan jag dödade Kris efter att det visade sig att det egentligen var han som hade klätt ut sig till Olivia är det ingen som vet något om att jag egentligen är ond och vill ta över världen. Jag glömde visserligen att kolla om Kris verkligen var död, men ingen kan ha överlevt den branden som alla tror är en olycka. Hahaha!" Detta gör det lättare att förstå den invecklade handlingen.

- Om du börjar följa Days kommer du att kunna hålla dig sysselsatt resten av livet. Serien började visas 1965 och har visats oavbrutet sedan dess. Det verkar heller inte finnas några planer på att någonsin sluta göra nya avsnitt. Kanoners!

- För den estetiskt lagde finns en hel del skön musik i serien att njuta av. Sexigt jazziga saxofoner årgång 1992  när något romantiskt sker fungerar, som vi vet, alltid. När karaktärerna säger något i stil med "Hör du, Jackie? Det är vår favoritlåt! Ska vi dansa?" kan du räkna med att det är någon riktigt grym låt. Glöm de kommersiella radiokanalernas listor - det här är independentmusik när den är som bäst!

- Specialeffekterna! De är så hi-tech och toppmoderna de kan bli. Den som såg några av de avsnitt då Marlena blev besatt av en demon vet jag vad talar om. Spindelgången nerför trappan i Exorcisten kan gå och dränka sig.

- Storyn! Det mest centrala och viktiga i Days är förstås alla vansinniga händelseförlopp. Träskprinsessor, dubbelgångare seriemördare, döda som kommer tillbaka, dubbelgångare till dubbelgångarna, trollkarlar, synska människor, demoner, dubbelgångare till dubbelgångare som egentligen inte är dubbelgångare utan bara utklädda dubbelgångare, kärleksbekymmer, kidnappningar, minnesförluster... det som inte kan hända i Days, det kan inte hända ens i fantasin. Vi kan sammanfatta det så.

- Till sist, viktigast av allt; karaktären John Black har världens coolaste ögonbrynsrörelser vilka i sig är skäl nog att se serien.

John B - The Man, The Myth, The Eyebrow

Kommentarer
Postat av: ylva

Det här var nog det bästa du skrivit någonsin Tomas. Me like :)

2009-03-27 @ 21:39:38
URL: http://ylvson.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag vill även lyfta fram tidernas superskurk: Stefano di Mera. Är han inte på plats och är ond, så lever hans ande kvar och ställer till det för de oskuldsfulla som är kvar. Nu har visserligen Tony, Stefanos styvson(?), tagit över mycket av Stefanos roll, men Stefano nämns förstås då och då för att markera att hans ondskefulla ande lever kvar. Vem vet, snart kanske han dyker upp igen - mer ondskefull, slug och maktgalen än någonsin! Man kan bara hoppas...

2009-03-29 @ 11:08:13
Postat av: Tomas

ylva: Alltid trevligt att kunna tillfredsställa någons behov av Days! :)Anna: Stefano kommer naturligtvis tillbaka förr eller senare. Gissningsvis har skådespelaren något byggprojekt på gång eller liknande, men tids nog är han garanterat tillbaka. Annars gillar jag att även Tony kommer och går lite som han vill. Sist han dog gjorde han ju sin comeback iklädd ninjadress, och en sådan comeback är svårslagen!

2009-03-29 @ 18:42:44
Postat av: jenny

tomas: SIST han dog...?

2009-03-30 @ 08:54:12
Postat av: Tomas

Sorry. Senast, naturligtvis. :)

2009-03-31 @ 21:02:25
Postat av: Lina Pop

Jag har hört att Stefano har dött, på riktigt. Men det kanske bara var som jag drömde eller som någon skämtade om förra 1:a april. Måste även hålla med om att detta var något av det bästa du skrivit, eller ja bästa som jag läst av det du skrivit. Du kanske har en HÖG av bra material i en av era skåp?

När ska vi spela in vår Coverplatta? CoverGirlz and Tomas.Fred ut min vän!

2009-04-01 @ 13:01:17
Postat av: Tomas

Det kan hända att Stefano försvunnit på gott, men det finns ALLTID en väg tillbaka ändå (såvida inte skådespelaren dött, då kan det bli knivigare). Vi får se hur det blir, annars för ju Tony vidare Stefanos gamla ondskefulla arv.Coverplattan kommer väl till sommaren?

2009-04-07 @ 16:29:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0