Länge leve vandalism!

Att klotter och skadegörelse är ett otyg är en inte helt ovanlig åsikt. Krossade gatfönster, nerklottrade cykeltunnlar, nerpissade bilar och oändligt antal "kukar" på skoltoaletter har förstört vandalismens rykte. Synd, tycker jag, som anser att vandalism som sådant inte behöver vara något fult.

För den historieintresserade kan det vara intressant att veta att ordet vandalism härstammar från ett germanskt folk som kallades vandaler. Under folkvandringstiden sattes många olika folkslag i rörelse. Olika folkgrupper flyttade från plats till plats och orsakade ett slags kedjereaktion, med olika folkslag som tvingade andra folkslag att flytta. Dessa folkvandringar ledde så småningom till att det enorma Romarrikets gränser gav vika. De olika yttre folkslagen (av romarna kallades samtliga människor utanför romarriket för barbarer, vilket i sig är en intressant historia, men det lämnar vi tilll sitt öde för denna gång) trängde in i riket och var en av många bidragande orsaker till Romarrikets slutliga kollaps. För att göra en lång historia kort var alltså ett av dessa folkslag vandalerna, och dessa ansågs/påstods vara ett av de grymmaste. Vandalerna förstörde mycket av Rom när det plundrades, och vandalerna fick ett rykte om sig att vara våldsamma; antagligen var de dock inte särskilt mer våldsbenägna än andra samtida folk vid plundringen av Rom.

Ordet vandalism syftar alltså till vandalernas grymhet och ger en strikt negativ klang. Åtminstone om man, som de flesta, ser vandalism som något negativt. Vandalism syftar då till förstörelse. Av denna anledning vill jag peka på att vandalism faktiskt kan vara okej, ja rent av lite fint. För precis som vandalerna inte var rakt igenom onda och bara förstörde, så behöver inte vandalism idag vara förstörelse rakt igenom av ondo.

I helgen var jag och Sofia på promenad i Piteå och såg en skylt. Vi vandaliserade och förstörde skylten, på sätt och vis. Styggt kanske. Men jag tycker ändå det blev fint, på något sätt. Man kan låtsas att vårt syfte var att förhöja vandalismens status, vilket förstås vore en lögn, men ändå. Efterhandskonstruktioner brukar ju fungera.Därför uppmanar jag er där ute - vandalisera! Men gör det snällt! Det kan faktiskt göra vardagen lite trevligare.Kommentarer
Postat av: Peter

har du något att berätta Tomas? ;)

2009-03-03 @ 07:59:54
URL: http://www.starmate.se
Postat av: Tomas

Nej? Inte vad jag vet?

2009-03-03 @ 15:56:03
Postat av: Ronja

Jag fatta inte, hur vandaliserade ni? hur såg den ut innan? :)

2011-02-01 @ 23:08:33
URL: http://ovitaskor.blogg.se/
Postat av: Tomas

Ronja: Notera prickarna ovanför A:et.

2011-02-02 @ 19:41:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0