Japansk humor i svenskt format

Ingen kan väl ha missat Japanvågen som gått/går genom svenskt tv-utbud. Att japaner länge haft galna tv-shower med lika galen humor är ett faktum. Programmen går ofta ut på att deltagarna ska förnedras på olika vis - att vara utklädda till fåniga saker och utsättas för olika typer av smärtsamma bestraffningar då man misslyckats med uppdrag är vardagsmat. Gärna ska man dessutom bli bortgjord offentligt, helst med byxorna nere. Sen finns det förstås sådant som är fantastiskt roligt även på ett normalt sätt, men som samtidigt känns oerhört "japanskt". Det finns ett oändligt antal klipp på youtube, så utforska gärna vidare på egen hand.

Men den japanska vågen har alltså spridit sig vidare genom världen och så även till Sverige. Men man kan inte riktigt stå för att man tycker humorn är rolig, utan man måste skylla det på att "japanerna är så tokiga och galna, kolla vilka sjuka tv-program de har, vi gör ett liknande program bara för att visa att japanerna är tokiga!" och så har man galna tävlingar men maskerar det genom att kalla det I Survived a Japanese Gameshow - istället för att bara visa ett japanskt tvprogram som det är.

Även Hål i väggen som gick på femman häromåret var till exempel en direkt konvertering av ett japanskt koncept. Problemet är att sådan humor inte fungerar i Sverige som den gör i Japan där det finns en helt annan humorkultur. Dessutom grundar sig hela idén på att personerna som ska delta i programmen ska förnedras, vilket fungerar bra i Japan som är vana vid kulturen. När Sverige ska göra liknande program tar man istället c-kändisar som Linda Rosing och Alex Schulman som mer än gärna vältrar sig i tighta spandexdräkter och gör bort sig i tv - eftersom det ger mediauppmärksamhet. Men då har man verkligen missförstått konceptet. För ärligt talat; vari ligger det roliga i att se sådana personer göra bort sig? De vill ju själva! Då hade det givetvis varit mycket roligare att se exempelvis Claes Elfsberg eller Björn Ranelid hoppa genom hål i väggen.

Men, nu till min poäng. Jag trodde verkligen att det var så som jag beskrivit det ovan; att Sverige anammat den japanska tv-kulturen. Men det har nu visat sig att jag hade fel. Det var i själva verket Sverige som inspirerade Japan, och man gjorde det redan 1982 i programmet Oss skojare emellan med Ingvar Oldsberg i spetsen.
Tänk så festliga tv-programmen var då. Alldeles galna! De som brukar säga att tv var bättre förr får defintivt vatten på sin kvarn i alla fall. För det här är ju hysteriskt roligt.

Nästan.

Kommentarer
Postat av: Elin

Hahaha!

2009-03-20 @ 12:47:04
URL: http://eliste.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0