Nu slipper vi vargen!

Idag inleddes den första licensjakten på varg i Sverige. Enligt officiell statistik beräknas antalet vargar i Sverige vara ungefär 250 stycken, och riksdagen har beslutat att nivån ska ligga på ungefär 210 vargar. Ungefär 10 000 jägare beräknas vara ute idag och jaga efter de 27 vargar som ska fällas. Inte särskilt många vargar per skalle så att säga.

För ungefär ett år sedan uttryckte sig vår käre konung Carl XVI Gustaf om vargstammen. Bland annat tyckte han sig veta att vargstammen kommer att "explodera" om vargarna bara hittar varandra, och det kommer ju förstås att bli ett stort problem om vargstammen växer. Riktigt varför det skulle vara ett problem framgår inte riktigt, men kungen vet ju vad han talar om. Typ. Efter att kungen sagt detta riktades i alla fall relativt stor kritik mot uttalandet eftersom det ansågs vara okunnigt och dessutom hade det en politisk laddning, vilket kungen egentligen ska hålla sig borta från. Men frågan är ändå - hade kungen rätt trots allt? För nu står vi ju här, ett år senare, med 10.000 laddade gevär på jakt efter 27 vargar. Och ingen tror väl på allvar att det kommer att stanna vid 27 skjutna vargar? Och ingen tror väl heller på allvar att det inte tjuvskjuts varg året om ändå? essutom är ju vargen riktigt farlig! Tänk så mycket elände den sprider i Sverige...

Men nu slipper jag se dem i vilt tillstånd i alla fall.


Kommentarer
Postat av: Rune

Hur många barn och vuxna har anfallits av varg dom senaste 10 åren? och jämför med hur många som anfallits av hundar under samma tidsperiod! Den statistiken skulle stödja att vi inför skyddsjakt på tamhundar.

2010-01-02 @ 22:19:47
Postat av: Suffe

Tycker det är fel att skjuta varg faktiskt, särskilt som det ju faktiskt är älgen som är vårt största svenska rovdjur ;) Puss!

2010-01-03 @ 00:27:20
Postat av: Tomas

Rune: Vi skulle också kunna kolla hur många myror som anfallits av barn. Med den statistiken kan vi också motivera skyddsjakt på barn.Suffe: Haha, ja, det är den ju faktiskt ;) Puss!

2010-01-03 @ 13:46:51
Postat av: Stoner

Trist att behöva vara tråkig, men Kungen har rätt. Men det är ju inte så politiskt korrekt att prata om vad vargen orsakar. Idag är vi på väg mot den stam vi hade under 1800-talet och det är lätt att se av de ständigt ökande tidningsartiklarna om vargangrepp att vi kommer att vara tillbaka där om inget görs. Det finns många myter i vargdebatten, men ingen av dem är så tydlig som lögnen om vargens ofarlighet. Med tio minuters läsning i tidningsarkiv och kyrkböcker kan man snabbt konstatera vad som händer i områden där Canis Lupus tillåts husera.

2011-10-12 @ 23:10:50
Postat av: Tomas

Är det inte lite anakronistiskt att jämföra vargdebatten idag med de attacker som finns noterade i kyrkböcker?Och visst finns det myter. Åt alla håll. Varulvsmyten och Rödluvansagorna är väl ganska bra bevis för det.

2011-10-21 @ 09:58:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0