Nyfiken i en glasstrut

Först av allt - jag är skitnöjd med rubriken på inlägget. Håller helt klart Piteå-Tidningsklass!

Detta inlägget tar nämligen upp ett av de senaste somrarnas allra största mysterium, och efter lite lätt detektivarbete har jag också ett halvt svar att erbjuda alla ni som offrat åtskilliga timmar (nåja) av ert liv till att diskutera huruvida GBs gamla glasstrutar blivit mindre, eller om det bara känns så.

Själv var jag en av dem som blev mycket nöjd över att GB valde att återinföra den gamla trotjänaren Tip Top. Ni vet, den där goda glassstruten med krispigt chokladöverdrag och, det bästa av allt: en stor, fet kula av någon sorts god chokladkola i mitten. Problemet - och det är ett enormt problem - är att den där stora, feta kulan inte alls var lika stor och fet som man mindes den. (Åtminstone inte stor. Fet låter jag hälsoexperterna avgöra. Nyttig är den i alla fall knappast.) Istället kändes kulan och struten nästan lite pluttig i sitt nya format. God, men absolut inte lika häftig som  man mindes att den var back in the days. Men frågan är om Tip Top verkligen blivit mindre, eller om det bara är ens nostalgikänslor som förskönat minnesbilden.


Alltså - Varje sommar sedan Tip Top återinfördes har det livligt diskuterats huruvida struten och kulan faktiskt var större förr eller om det bara är ens minne som spelar ett spratt. För att få ett slutgiltigt svar på frågan som gäckat mänskligheten valde jag helt sonika att maila GBs konsumentservice:


Hej!
Jag är en av många som är väldigt glada att ni valde att ta tillbaka den fantastiskt goda glasstruten Tip Top till ert sortiment. Däremot undrar jag om den inte är mindre än vad den var då det begav sig?
Jag skulle därför vilja ha svar på följande frågor: har glassarna blivit mindre, eller är det alla andra glassar som blivit större och gör att Tip Top känns mindre? Görs glassen likadant? Är nougatkulan i mitten lika stor?
Tacksam för svar!

Mvh / Tomas
Det dröjde inte särskilt länge innan jag fick ett både informativt och trevligt svar från GB:Hej Tomas!

Tack för ditt mail.

Volym och vikt för TipTop 1995 var 185 ml / 92 g. Idag ligger det på 160 ml / 96 g. Vår TipTop har i princip samma storlek som den hade under 80- och 90-talet. Den har blivit lite mindre i volym men den har även blivit lite tyngre i vikten. Så kanske är det en kombination av orsakerna till att du tycker att glassen nu är mindre!

När det gäller glassar i allmänhet finns det säkert små skillnader, men vi har inte arbetat med att göra glassarna mindre.

Med vänliga hälsningar

Karolina
Konsumentkontakt
GB-Glace
Unilever Sverige AB
Jag är nöjd med svaret men tycker ändå att det återstår några frågor. Hur kan glassen ha blivit mindre men ändå väga mer, då även den där kolakulan verkar ha blivit mindre? Det går inte riktigt ihop i min värld, eftersom kulan  verkar ha högre densitet och därmed mer tyngd än själva glassen. Hade kulan varit enorm i förhållande till glassen i övrigt hade jag alltså förstått sambandet, men nu står jag istället lika fundersam som innan. Vad är det egentligen som orsakar viktökningen i de "moderna" glassarna? Ligger vikten i själva våfflan, glassen eller chokladen?


För att sammanfatta:
Inläggets syfte var att undersöka huruvida glasstruten Tip Top blivit mindre sedan den återlanserades i GBs sortiment. De frågeställningar som använts i undersökningen har varit följande:
- Har glassarna blivit mindre, eller är det alla andra glassar som blivit större och gör att Tip Top känns mindre?
- Görs glassen likadant?
- Är nougatkulan i mitten lika stor?
Den metod som använts är av kvalitativ art, då uppsatsens empiri består av intervju med en anställd på GB. Resultatet har visat att glassen faktiskt blivit mindre, men frågetecken har i diskussionsdelen lyfts om varför glassen samtidigt ökat i vikt. Detta tycks vara paradoxalt och något svar på frågan har ännu inte kunnat ges, men ligger också något utanför undersökningens ramar. För vidare studier kan detta vara ett lämpligt ämne, och läsare med intresse för glasstrutar i allmänhet och Tip Top i synnerhet uppmanas undersökare ämnet närmare.

Kommentarer
Postat av: Matilda

Först av allt vill jag grattulera dig till ditt fenomenala inlägg på ämnet vardagsmysterium! Det är helt enkelt outstanding. Snart dags för mig att ta av hatten och lämna scenen tror jag...För det andra: kanonrubrik!Min första teori (innan jag hann läsa så långt ner som GB:s svar - förresten minns du Så funkar dets undersökning om varför GB bytte namn till GB Glace, dvs det idiotiska med att heta Glassbolaget Glass) var att jag misstänker att du sedan mitten av nittiotalet växt till dig något och därmed blivit större. Struten skulle i så fall inte ha krympt mer än i proportionsväg. Lite som att när man gick en sträcka som barn så tog det evigheter eftersom man hade korta ben, medan idag så går det mycket snabbare att gå samma sträcka. Själva sträckan har inte krympt...Men så uppstod då problemet med att struten faktiskt har krympt. Och innehållet blivit tyngre. Här kan det uppstå ett flertal tänkbara lösningar:

- Det är inte lika rent mjöl i påsen. Fullkornstrenden har kanske spritt ut sig så att struten fått lite tyngre mjöl?

- Glassen innehåller fler tillsatser - dvs förtjockningsmedel, smakförstärkare, aromer, antioxidanter... Dessa tillsatser måste ju väga även om det handlar om milimiligram.

- Chokladöverdraget är tunnare och fylls ut av mer glass? Glass väger mer än chokladöverdrag.Nu ska det poängteras två saker:

1) jag har aldrig ätit TipTop, trodde fram tills bilden du visade, att det var den med en chokladstång och en jordgubbsstång rakt igenom.

2) Inte har innehållsförteckningen bredvid mig och därmed ägnar mig åt ytterst spekulativa spekulationer.

2010-06-07 @ 20:15:20
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Peter

Jag utlyser en will-it-sink-or-float på samtliga Tip Tops beståndsdelar så får vi en fingervisning om var viktboven kan vara!

2010-06-08 @ 07:21:29
URL: http://www.starmate.se
Postat av: Robin?!

Tomas har alltså skrivit ett blogginlägg som ämnar att utreda huruvida glasstrutar, speciellt GBs Tip Top, har blivit mindre. Genom kvalitativa intervjustudier har har fått fram ett resultat som tycks indikera att så också är fallet men frågetecken ställs kring att vikten faktiskt har ökat.Studien är intressant och lätt att ta till sig då Tomas använder ett tillgängligt och inbjudande språkbruk. Relevansen för lärarutbildningen är mycket hög då elever och lärare tycker om glass. Eventuellt skulle studien gynnas av ett större urval informanter. Dessutom ifrågasätter jag huruvida det är etiskt gångbart att publicera informantens namn.Slutligen vill jag bara säga "kul"!

2010-06-08 @ 10:46:40
URL: http://internetzombierobots.blogspot.com
Postat av: Matilda

Tillägg från igår: En kontrollgrupp borde också användas. Piggelin är väl en glass som alltid funnits med (vem äter den?) och har den förändrats något i storlek och vikt?Btw, har ett litet "upprop" på bloggen nu för trogna läsare. Stämmer den mailadress jag har till dig sedan tidigare? Annars får du gärna skicka den korrekta till adressen som står i det aktuella inlägget... Vinstchans utlovas!

2010-06-08 @ 12:03:37
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Tomas

Oj, vilka långa kommentarer! Kul! Ska försöka beta av lite...Matilda: Tack för komplimangerna och ditt inlägg i debatten! Jag tänkte också på att saker och ting allmänt kändes större då man var liten, men eftersom även såna som var vuxna då påstod att struten var större förr lät det inte helt trovärdigt. Fullkornsteorin kanske bör kollas upp, för den låter möjlig. Även att det är mer glass. Det skulle isåfall vara om glassen faktiskt väger mer än kulan i mitten, men jag är vagt skeptisk. Till sist vill jag tillägga att glassen du tänkte på förmodligen är Top Hat - lik till namnet, och jag har själv förväxlat dem ett par gånger. Dessutom hör jag till dem som faktiskt äter glass förut, och den har faktiskt förändrat både i form, storlek och pris. Enbart till det sämre, på alla plan.Peter: Smart! Ett metodiskt tillvägagångssätt. Märks att du är matematiskt lagd. Kan vara bra med lite tvärvetenskapliga undersökningar i så viktiga frågor.Robin!?: Jag tackar för relevanta åsikter som jag naturligtvis tar till mig av. Gillar framförallt att lärarutbildningen kommer in i bilden. Det var självklart felaktigt att publicera informantens namn, men vi kan säga att det var fingerat.

2010-06-08 @ 23:23:59
Postat av: Elias Nordlund

Hej Tomas! Kul inlägg. Jag har en teori angående viktökningen. Kan det vara så att glass innehöll mer luft förut och att den nu har högre densitet? Man kan jämföra detta med mjöl. Mjöl som siktas ner i ett decilitermått innehåller mer luft än om du skulle packa mjölet i decilitermåttet. Alltså väger det mindre om det siktas och mer om det "packas", men båda varianterna är ju fortfarande 1 dl.Am I making any sense?

2010-06-09 @ 17:42:48
Postat av: Peter

Ekvationen går ihop, för glass = viktökning :D

2010-06-09 @ 23:31:42
URL: http://www.starmate.se
Postat av: Tomas

Tack för ditt bidrag i debatten Elias. Tycker det låter vettigt det du säger också. Klart att glassen kan vara mer "packad" nu också. Har inte känt någon skillnad i själva glassen i och för sig, men det är nog å andra sidan i princip omöjligt med flera års mellanrum. Så det låter som en möjlig förklaring.Och som Peter skrev så går ju ekvationen ihop ;)

2010-06-12 @ 12:04:15
Postat av: Lotta

vilket fantastiskt inlägg! förutom din fyndiga rubrik, har du även lyckats göra mig sugen på glass. det bästa med inlägget måste dock vara din förfrågan till gb. jag uppskattar verkligen att du tar tag i frågan, för jag har länge undrat över detta. varför uppfattade vi som barn att glassen var mycket större? borde inte det sprida sig även till andra områden? uppfattade vi inte ärligt talat även kinder-ägg som större? kan det vara så att man uppfattar saker som större när man själv är mindre - för hur uppfattar då dvärgar en glass som tip top? den kanske är lagom stor. du som har etablerat en fin relation till gb kanske kan fråga?nu ska jag ta tag i mitt liv.

2010-06-15 @ 16:28:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0