Hyllning till de bortglömda, del XXXV

Någon gång på 90-talet hörde jag en låt på radion som inledningsvis påminde en hel del om McDonalds ungefär samtida reklamlåt (doo, ba pa baa badobidoo, baba dooobapapaapa doobidooo... typ. Ni vet vilken jag menar.)  Jag upptäckte dock snart att låten skiljde sig något från reklamlåten, och istället för doobapaa sjöng gruppen tydligen Mmmbop. Jag var länge helt övertygad om att gruppen som sjöng låten Mmmbop bestod av tjejer vilket var en slutsats jag baserade helt på deras ljusa röster. När jag sedan såg musikvideon till samma låt blev jag övertygad - det var verkligen tre stycken blonda,  söta, långhåriga tjejer som sjöng.

Men nej, visade det sig sen. Det var inte alls tre tjejer utan det var tre långhåriga, blonda och söta bröder med efternamnet Hanson, varpå deras bandnamn helt sonika blev något så fantasifullt som just Hanson. Mmmbop blev en enorm jättehit som följdes av några halvhitar som följdes av inte så mycket som sedan följdes av en comeback, men då var de söta, långhåriga pojkarna inte lika söta längre, rösterna målbrottsknäckta och det vinnande konceptet var inte särskilt vinnande längre. Men faktum kvarstår - Hanson hade en kort men mycket lyckosam karriär, fick massor av skrikande fans efter sig och säkerligen en hel del pengar. De fick defintivt uppmärksamet då det begav sig på 90-talet.


Det folk verkar ha glömt bort på vägen är att Hanson bara var en blek kopia av tre andra bröder som hade sin storhetstid efter 1977, året då filmen Slapshot kom (eller Slagskott som den hette på svenska). Filmen handlar om hur Paul Newmans karaktär blir tränare för ett mediokert ishockeylag i de lägre divisionerna. Tre långhåriga bröder med det bekanta efternamnet Hanson värvas till laget, som nu blir oerhört populärt och framgångsrikt; inte nödvändigtvis bara på grund av deras skicklighet inom ishockey utan snarare på grund av att "The Hanson Brothers" spelar hårt och fult till NHL-agenternas stora glädje, vilket illustreras ganska tydligt i detta klipp.


Även om jag har svårt att tro att 90-talsbröderna hade kunnat göra något i stil med vad som händer ungefär 2.10 in i klippet och fortfarande ha kvar sin tonårsgullighet kan man inte förneka att likheterna mellan Hansonarna är slående. Alla gör de karriär under epitetet "Hanson brothers", och dessutom är samtliga långhåriga. Hockeybröderna gör sig kända genom att använda våld, och enligt mitt sätt att se på saken kan man även påstå att de moderna Hanson våldför sig på folk genom sin musik.

Jag anser att originalversionen av The Hanson Brothers har fallit i lite väl stor glömska, och det är dags för dem att åter kliva fram i rampljuset, några år efter att även kopiorna klivit undan från folks direkta medvetande. Men de hade en intensiv tid i rampljuset och jag anser att det är dags för originalen att hyllas. Visserligen kan man kanske tycka att det inte är något hjältemässigt att slå ner folk på isen, och nej, det är det förstås inte, i synnerhet eftersom de använder mycket fula och fega metoder som enbart en spelare som dumskallen Todd Bertuzzi kan uppskatta. Men ändå, titta på dem! Långhåriga, tafatta och med skarpa och tjocka glasögon - man kan inte låta bli att imponeras lite i smyg ändå. Och hur man än väljer att se på saken är de trots allt en originalversion av en kopia som blev framgångsrik, och sådant är alltid en fjäder i hjältehatten.

Hyllningslistan:

1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask
14. Hjördis - Kvinnonamnet som inte har namnsdag den 4e mars
15. Adam West - Den riktiga Batman med de snygga ögonbrynen
16. Andreas Ravelli - Thomas brorsa som var grym på fotboll men som ingen minns annat än som "Thomas brorsa"
17. Jenny Kallur - Sannas syster som springer skitsnabbt. I onödan?
18. Björn Gustafson - Den riktiga Björn Gustafson som förgyllde barndomen
19. Pigall - Chokladkakan som ingen verkar äta
20. Daniel Baldwin - Den bortglömde och lite fetare Baldwinbrorsan
21. Sian Welch och Wendy Ingraham - Spagettikvinnorna som kröp i mål
22. Monique, Luc, Alain och gonggongkillen - Urfångarna på fortet
23. Lolo (och Lala) - Bollarna som räddar varandra och världen
24. Michael Collins - Astronauten som inte gick på månen
25. Sixten - Katten som räddade fyra getter
26. Katrin - Toaletthjälten
27. Hönsmammorna - De som offrade leken för att få vara ond.
28. Orginalteliapappan - Teliapappan som glömts bort
29. Familjefäder - En mycket viktig del av samhället men som fördummats i tvns värld
30. Ringo Starr - Beatlen som är så bortglömd att folk glömmer att han glömts
31. Rudan - Fisken som inte går att utrota
32. John Cazale - Mannen man vill ha med sig då man hyr film
33. Mariekexet - Kexet med fler användningsområden än smakämnen
34. Svettorkarna
- Funktionärerna som torkar svett från golvet
35. The Hanson Brothers - Original-Hanson.


Kommentarer
Postat av: Suffe

För mig kommer Hansonbröderna alltid vara de förstnämnda. Kalla mig nonchalant om du vill, men Mmmbop är och förblir en av mina favvolåtar.

(Snällagörinteslutmedmig!)

2011-02-02 @ 22:54:49
Postat av: Tomas

Inte för att vara sån Sofia, men du styrker bara min tes om att original-Hansons är de bortglömda hjältarna i sammanhanget... :)

(Vi får diskutera uppbrottet närmare)

2011-02-03 @ 17:37:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0