Hyllning till de bortglömda, del XIII

Dagens hyllning går till en verkligt bortglömd hjälte, som framförallt haft stor inverkan på en stor mängd "nördar" sedan 70-talet och framåt, med mig inräknad. Han har medverkat i inget mindre än självaste Star Wars, filmserien som har en väldigt viktig plats i filmhistorien, men som inte uppskattas av alla. Detta beror troligtvis på att man måste ha sett Star Wars i rätt ålder eller vara tillräckligt mycket scifi-nörd för att uppskatta filmerna till fullo. Jag som växt upp med filmerna tycker att de är bra som helst, medan de som ser den i fel tillfälle i livet förmodligen bara tycker de är fåniga (hur jag kan vara tillsammans med en tjej som inte sett en enda av Star Wars-filmerna är för övrigt ett mysterium i klass med det mysterium att Andreas Wilson tituleras "skådespelare" trots sina insatser i filmer som exempelvis "Den Utvalde").

Skådespelaren var enbart med i de tre första ("riktiga") Star Wars-filmerna, och har sedan dess kanske inte riktigt haft en karriär som gått spikrakt uppåt. Snarare tvärtom. Exempelvis har han varit med i två avsnitt av den fantastiskt usla komediserien Benny Hill, och även spatserat förbi som "hotellgäst" i ett avsnitt av den svenska såpan Vita Lögner. Det i sig tycker jag för övrigt är fantastiskt komiskt och det är också skäl nog till att kultförklara honom. Från Star Wars till Vita Lögner liksom. Sug på den karamellen ett tag!

Hursomhelst, den stagnerade filmkarriären till trots; denna person bör hyllas idag för sina viktiga insatser i filmhistorien, inte minst på grund av det det enorma inflytande han implicit haft på oss som vuxit upp med Star Wars. Utan hans insatser hade Star Wars inte varit Star Wars, utan... ja, något annat. Jag talar, naturligtvis, om ingen annan än David Prowse!

image125

David Prowse är en före detta tyngdlyftare och bodybuilder (precis såna män som jag ser upp till mest, för er som känner mig väl) men är, förstås, allra mest känd för sina skådespelarinsatser, inte minst i Star Wars. Eller, kanske mer ärligt: han är enbart känd för Star Wars. Eller, nej, mest ärligt: han är inte känd, men han var verkligen med i Star Wars! Han spelade, som alla vi nördar vet, ingen mindre än självaste Darth Vader (En liten anekdot angående Darth Vader: en lärare på universitetet med stor kunskap inom litteratur som jag hade då jag läste svenska skulle förklara vad dynamiska respektive statiska karaktärer är. Då förklarade hon, på sitt säregna "skrattande" vis, att ett typexempel på en statisk karaktär är Darth Vader, som är ondskan personifierad och går omkring och flåsar med mäktig musik filmerna igenom utan något som helst samvete. Ganska gulligt exempel, inte minst med tanke på att handlingen i episod 1-3 i princip är "hur Anakin Skywalker blir ond och blir Darth Vader". Jättestatiskt, verkligen.) Anledningen till att David Prowse blivit så bortglömd beror på att han bara går omkring i Darth Vaders "kläder", men hans röst blev senare dubbad av James Earl Jones. Detta var givetvis ett mycket lyckat val, då James Earl Jones har en röst i klass med Ron Perlman. Problemet var att vid inspelningen agerade David Prowse med både röst och rörelser, och visste inte att han skulle bli dubbad. Givetvis blev han lite bitter över detta. Kanske inte så konstigt. Men ärligt talat - hur tuff vore Vader utan James Earl Jones röst?

Davids skådespelarinsats i Star Wars är klanderfri, även om detta i sig inte behöver vara så anmärkningsvärt med tanke på att insatsen mest består i att gå omkring i korridorer och vända sig om lite ödesmättat då och då, samt vid vissa tillfällen peka ondskefullt på någon av sina undersåtar. Men ändå! Kan Halle Barry vinna en Oscar, tycker jag att David Prowse åtminstone förtjänar att nämnas i en halvdan blogg. Och ärligt talat - James Earl Jones skulle aldrig komma i Darth Vaders dräkt, och någon annan hade heller inte gjort Davids insats bättre. Det går liksom inte att improvisera så himla mycket som Vader. Det är klart att man exempelvis kan göra hoppsa-steg genom korridorerna medan den där klassiska POM-POM-POM, POMPOPOOOOOM, POMPOMPOOOOOOM dånar genom högtalarna, men det hade inte blivit särskilt fräckt. Dessutom kan man ju ändå göra roliga grejer med Vader i efterhand och lägga upp dem på youtube, som t.ex det här klippet. Genialt, i all sin enkelhet. Eller varför inte det här? David Prowse gjorde helt enkelt rätt i att göra sin egna lågmälda tolkning av Vader.

Mängden människor som på något sätt blivit berörda av Star Wars är otvivelaktigt enorm, men alltför få vet vem mannen bakom masken är. Han förtjänar att hyllas, och hyllas han skall! Därför saluterar vi idag för David Prowse!

image126Hyllningslistan:

1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask


Kommentarer
Postat av: Viktor

Hur har jag kunnat missa detta geniala inlägg. Instämmer i allt (förutom kanske den anti-prequel åsikt som kunde anas i inledningen av andra stycket... Även den trilogin har sina briljanta ögonblick...)
Vader being a smartass är ju en klassiker :) Så bra att jag faktiskt missade första gången att de switchar
mellan Veers och Piett. Nåja, jag hade väl en dålig dag...

2008-01-26 @ 15:25:02
Postat av: Tomas

Tur att någon överhuvudtaget uppmärksammade det. Verkade nästan som att herr Prowse skulle fortsätta leva i skuggan, men tack Viktor för ditt stöd! (angående den andra triologin så okej, den har sina stunder och episod II och III är rent av riktgit bra, men episod I filmades aldrig, hoppas jag? Åtminstone inget jag låtsas om.)

Oj! Du hade verkligen en dålig dag, men jag hade isåfall ett dåligt år, för jag har HELT missat det. Tack för upplysningen!

2008-01-26 @ 17:18:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0