Hyllning till de bortglömda, del XXVIII och XXIX (blev det där rätt?)

Denna blogg har legat lite i dödsdvala nu en längre tid och förhoppningen är väl att den kommer att återupplivas någorlunda. Vi får se hur det blir med den saken. Jag gör i alla fall ett lätt återupplivningsförsök, och finns det då något bättre sätt att göra det på än genom en hyllning till en bortglömd hjälte? Jo, naturligtvis. Man gör hyllningar till två hjältar.

Även om man är som mig och zappar förbi allt vad reklam heter så är det otroligt svårt att ha missat "Teliapappan". Teliapappan är i sin tur en del av den våg som sköljt över Sverige den senaste tiden: "den dumma familjefadern". Här har reklammakarna nämligen funnit ett kryphål. Allt snack om sneda kroppsideal och sexism och liknande är förstås också en viktig del av kritiken mot reklamfilm, men hårdast drabbad är egentligen familjefadern. Reklammakare har insett värdet av att ha en udda och lite korkad figur i sina reklamfilmer, men man har svårt att göra det fullt ut. Att skämta om etniska minoriteter vore rasistiskt. Man kan heller inte använda dumma kvinnor, då det är kvinnoförnedrande. Man kan inte skämta om förståshandikappade, eftersom det vore att sparka neråt. Man kan inte skämta om folkkära svenskar eller kungahuset, för då får företaget dålig pr. Man kan inte skämta om dumma barn, för det vore nesligt. Och man kan inte skämta om Shredder, för han är en cool kille som förtjänar respekt. Familjefäder däremot, de SKA man tycka är lite pinsamma. De är något som de allra flesta kan relatera till och det är absolut "okej" att driva med familjefadern. Om tvätten inte blir ren är det faderns fel, eftersom han är tekniskt inkompetent och inte klarar av att dosera rätt (och dessutom är det ju egentligen kvinnans uppgift att tvätta så tur att hon är där i närheten och kan styra upp misären genom att använda det senaste tvättmedlet som inte kladdar).Det finns massor av exempel på korkade familjefäder i reklamfilmer. Jag har tidigare skrivit om David Waldfogel och hans Bauhausreklam är ett typexempel på hur familjefäderna beter sig i reklamfilm. Jag tycker det känns spännande att tänka på hur det hade låtit om det istället var hans fru i bakgrunden som skämde ut sig och se hur herr Waldfogel skämdes i bakgrunden, men låt vara för det.

Men, för att återgå till Teliapappan, för det var trots allt dit jag ville komma. Han har nått något av en ikonstatus i reklamvärlden. Ja inte bara i reklamvärlden egentligen, utan han (och möjligen ICA-stig) är ju rent av mer kända än valfri dokusåpadeltagare, och det vill inte säga särskilt lite i denna konstiga värld. Men har vi inte glömt något nu? Jo, klart vi har. Teliapappan är nämligen bara en vidareutveckling av... just det, den första Teliapappan!

Kommer ni ihåg honom? Teliapappan i slutet av 90-talet, en reklamfilm som kopierat konceptet från Svensson Svensson och placerat familjefadern som en komisk klantskalle. Naturligtvis var han inte först, men han är ändå en viktig kugge för familjefaderns fördummande i reklamvärlden.

 

Denna hyllning till bortglömda hjältar är därför tudelad. Dels vill jag hylla den första teliapappan, helt enkelt eftersom han blivit bortglömd och ersatt av den nyare, torrare och kanske lite mer trovärdiga svenssonpappan. Även om originalteliapappan alltså var en del av hela fördumningsprocessen så har han glömts bort någonstans på vägen,  trots att han gjorde ett (får man väl ändå påstå) bra jobb. Dels vill jag skicka ut en hyllning till alla familjefäder där ute. Ni är uppskattade, även om ni fördummas i tvrutan. Men se det inte som ett hån mot er. Se det istället som att ni är de som är bäst lämpade för att ta smällen. Genom ert hjältemod låter ni reklammakarna göra reklamfilmer som inte trycker ner andra, eftersom ni skyddar samtliga.

Så teliapappan och ni andra pappor: låt er hyllas i hjälteglansen! Idag är er dag!


Hyllningslistan:
1. Andrew Ridgeley - den andre killen i Wham!
2. Rafael - den fjärde Turtlen
3. George Lazenby - den bortglömde Bondhjälten
4. Timothy Dalton - den andre halvt bortglömde Bondhjälten
5. Bruce McGill - MacGyvers andra vän som inte är med riktigt lika mycket som Pete Thornton
6. Ron Perlman - Birollsinnehavaren med underbett och magisk röst
7. Astrid Lindgrens bortglömda verk - Pippi i alla ära, men nog är Stig, Barbro, Gullpian och Berit också hjältar?
8. Michael Newman - Den fule livräddaren
9. Jim Corr - Brorsan till The Corrs-tjejerna
10. Eva Ulvby, Berit Hofling, Ebba Beckman och Johanna Hermann Lundberg - Urcoola hjältinnor som levererar i alla tider.
11. Monica Forsberg - När-du-hör-detta-ljud-är-det-dags-att-vända-blad-kvinnan
12. Oskantshyvlarna - De som offrar sin egen ostbit för att jämna ut osten för andra
13. David Prowse - Mannen bakom Vaders mask
14. Hjördis - Kvinnonamnet som inte har namnsdag den 4e mars
15. Adam West - Den riktiga Batman med de snygga ögonbrynen
16. Andreas Ravelli - Thomas brorsa som var grym på fotboll men som ingen minns annat än som "Thomas brorsa"
17. Jenny Kallur - Sannas syster som springer skitsnabbt. I onödan?
18. Björn Gustafson - Den riktiga Björn Gustafson som förgyllde barndomen
19. Pigall - Chokladkakan som ingen verkar äta
20. Daniel Baldwin - Den bortglömde och lite fetare Baldwinbrorsan
21. Sian Welch och Wendy Ingraham - Spagettikvinnorna som kröp i mål
22. Monique, Luc, Alain och gonggongkillen - Urfångarna på fortet
23. Lolo (och Lala) - Bollarna som räddar varandra och världen
24. Michael Collins - Astronauten som inte gick på månen
25. Sixten - Katten som räddade fyra getter
26. Katrin - Toaletthjälten
27. Hönsmammorna - De som offrade leken för att vara ond.
28. Orginalteliapappan - Teliapappan som glömts bort
29. Familjefäder - En mycket viktig del av samhället men som fördummats i tvns värld

Kommentarer
Postat av: monia

välkommen tillbaka då ;)

2009-10-13 @ 10:52:22
URL: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/
Postat av: Pappa

Hej och tack!

Fantastiskt att få komma med på din lista!

Äntligen någon som har förstått familjefädernas tunga uppgift och vad vi har fått utstå i tysthet.

2009-10-15 @ 18:45:10
Postat av: Tomas

monia: Tack tack!Pappa: Absolut, bara att du speglar dig i den välförtjänta hjälteglansen!

2009-10-15 @ 23:56:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0